Szegeny_ember_patikaja

A szegény ember patikája: a bodza

Az ember egész évben alig várja, hogy újra elérkezzen a bodzaszezon. A híresen jó bodzás palacsinta mellett még egy sor finomság készíthető ebből a légies, édes illatú virágból, amelynek tányérjai itt-ott már most bőségesen kínálják a mennyei illatokat és ízeket. Hogy ne csak két napig tartson a csoda, ilyenkor villámgyorsan be kell vásárolni a szörp hozzávalóit, és jó sok üveggel eltenni télre, hogy karácsony táján is, amikor szürke lucsokban csattogunk a hócsizmáinkkal, egy mozdulattal ki tudjuk pattintani a palackból a nyár ígéretét.
A bodza egyébként, amellett, hogy finom, hasznos is. Mint majd’ minden ehető virágnak, ennek is megvannak a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai. Tea formájában például kitűnő köptető, izzasztó, de jól szabályozza a vese működését is. Régen tejjel leforrázva ajánlották a mandula- vagy a torokgyulladásban szenvedő betegeknek, de főzetével állítólag a görcsszerű fejfájás is gyógyítható.
Érdemes tehát leszárítani a virágjából egy jó adagot, hogy télen más gyógynövényekkel együtt leforrázhassuk, ha utolér minket a betegség. A fekete bodza bogyóiból készített bodzabor jó szíverősítő, egyes vidékeken pedig pálinka is készül belőlük, ez azonban rendkívül munkaigényes, így a bodzapálinka ritka és igen drága mulatság.
Ilyenkor a legjobb bodzalét főzni a kis virágokból, és jól lehűtve fogyasztani az egyre melegebb napokon. Hűtőben, lezárt flakonokban általában egy hétig is eláll. Hosszú távon viszont érdemes szörpöt készíteni belőle.
A most következő receptnek az a legnagyobb erénye, hogy hidegen készül, így a bodza és a citrom jótékony hatóanyagai sértetlenül vészelik át a folyamatot. Amikor fogyasztási céllal szedünk bodzát, ügyeljünk arra, hogy szűz területről, erdőkből, kertekből szerezzük be, és véletlenül se legyenek a közelében vegyszerrel kezelt fák.

Bodzaszörp

12 nagy bodzavirág

12 dl víz

160 dkg cukor

4 dkg citromsav

4 citrom

A vízben feloldjuk a citromsavat, majd szárral felfelé belehelyezzük a virágokat. Beterítjük cukorral, és rádobjuk a vékonyan felszeletelt citromokat. Huszonnégy órán át állni hagyjuk, közben időnként megkeverjük, hogy a cukor maradéktalanul feloldódjon. Amikor ez bekövetkezik, leszűrjük, és jól záródó palackokba töltjük. Enyhén savanykás, citromos, frissítő ital készíthető belőle. Ha igazán szeretnénk kitenni magunkért, fagyasszunk le bodzavirággal vidámított jégkockákat, és fogyasztáskor ezekkel hűtsük az italt. A szörp sötét, hűvös helyen akár egy évig is eláll.

 

Bodzalé

12 nagy bodzavirág

25 dkg cukor

6 g (kb. 46 db) citrompótló

5 dl víz

A vizet nagy lábosba öntjük, s felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a citrompótlót, a virágokat és a cukrot. Újra felforraljuk, majd lefedve hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, jól záródó üvegekbe szűrjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Jéghidegen fogyasztjuk.

 

Bodzás rebarbara krémleves

50 dkg rebarbara

60 g cukor

2 dl tejszín

4 dl bodzatea (6 db bodzavirágból)

Először elkészítjük a teát: 4 dl vízzel leforrázzuk a lehetőleg forgalomtól távoli helyen szedett virágokat, majd lefedve 15 percig állni hagyjuk. Amíg a víz átveszi a bodza aromáját, a cukorral feltesszük a felkockázott rebarbarát, és lefedve, kis lángon, körülbelül tíz perc alatt puhára pároljuk. Leöntjük a teával, és az egészet hagyjuk teljesen kihűlni. Csak ezután adjuk hozzá a tejszínt, amivel aztán krémesre turmixszoljuk a levest. Friss mentalevéllel, jól lehűtve tálaljuk.

 

Az összeállítást írta: Juhász Zsófia