Hegyvideki_Olimpia1

Hegyvidéki Olimpia: a részvétel a fontos

A kerületi általános iskolák ötödikesei az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a hatodik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián. Az ötkarikás játékok szellemiségének megfelelően nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos, de a tíz iskolából érkező 425 diák ennek ellenére is komolyan vette a küzdelmeket.

A Zeusz tiszteletére első alkalommal Kr. e. 776-ban Olümpiában megrendezett atlétikai versenyt – a mai ötkarikás játékok elődjét – a görög demokrácia és kultúra ünnepeként tartották számon. Ezt a szellemiséget eleveníti fel a kerületi általános iskolák ötödikesei számára öt évvel ezelőtt életre hívott Hegyvidéki Olimpia, amelyen az idén tíz iskola tizennyolc csapata, összesen 425 diák vett részt a TF Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában.
A gyerekek egész évben kiemelten foglalkoztak az ókori Hellasz történelmével és kultúrájával, míg a gyakorlati órákon maguk készítették el a versenyen viselt tunikát és övet, valamint annak a városállamnak a zászlaját, amelyet a pályán képviseltek. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a gyakorlatban is megtapasztalják az ókori olimpia külsőségeit, hangulatát és máig érvényes üzenetét: a részvétel fontosságát. Ezúttal Argosz, Aigina, Athén, Chalkisz, Chiosz, Delphoi, Epheszosz, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megalopolisz, Megara, Milétosz, Mükéné, Samos, Spárta, Szirakúza és Théba olimpikonjai bizonyíthatták be, hogy ügyesség, erő, kitartás és bajtársiasság terén jottányit sem maradnak el neves elődeik mögött.Hegyvideki_Olimpia2Az olimpia igazi értékeire hívta fel a figyelmet a versenyt megnyitó Pokorni Zoltán is, aki köszöntőjében önmagunk legyőzéséről beszélt. Mint a Hegyvidék polgármestere elmondta, évezredekkel ezelőtt őseink törzsekben éltek, de éppen úgy vágytak a biztonságra, mint a mai emberek, mindent megtettek annak érdekében, hogy megvédjék családjukat és javaikat. Nem riadtak vissza a véres harcoktól sem, de idővel rájöttek arra, hogy nem kell mindenkinek csatába menni. Elég, ha a legjobbak vívnak meg egymással. Így találták fel a görög városállamok a sportot, és felismerték azt is, hogy a sikerhez elsősorban saját gyengeségeinket kell legyőzni – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy pontosan erre ad lehetőséget a Hegyvidéki Olimpia.
Golecász Jannisz és Burján Attila tolmácsolásában görögül és magyarul is elhangzott az olimpiai himnusz és az eskü szövege – ez utóbbit a gyerekek eredeti nyelven ismételték meg –, majd fellobbant a hatodik Hegyvidéki Olimpia lángja. A fáklyát, ókori mintára, futóváltó vitte el a pálya közepén felállított kandeláberig.
Annak ellenére, hogy a versenyen valóban a részvétel volt a fontos, nem pedig a győzelem, mindenki komolyan vette a küzdelmeket, a gyerekek láthatóan igyekeztek tudásuk legjavát nyújtani a futószámokban, a kislabda-hajításban, a távolugrásban és a mindig nagy sikert arató birkózásban. Természetesen a jutalom sem maradt el, a szülők és a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. jóvoltából terített asztal, gyümölcsök és más finomságok várták a diákokat, akiknek egytől egyig kijárt a győzteseket megillető olimpiai emlékérem.

sm.