A_medvek_meregtelenitoje

A medvék méregtelenítője

Néhány éve kezdődött, és még mindig tombol a medvehagyma-őrület, aminek hála most már nem kell az erdőszélen hajlonganunk az értékes levelek után, elég besétálni a zöldségeshez, és megvenni a magunk csokrát. Készíthetünk belőle pestót, pogácsát, metélhetjük salátákba, vajas pirítósra, s még számtalan módon felhasználhatjuk. Egy biztos: minden esetben markáns ízvilágra számíthatunk.
A barna medvék egyik legkedvesebb, ébredés utáni táplálékát úgy tudjuk megkülönböztetni a hozzá nagyon hasonló – és súlyosan mérgező – gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelétől, ha megdörzsöljük. A leveléből és a virágjából áradó erős fokhagymaillat összetéveszthetetlenné teszi, de idejében kell szedni, mert virágzás alatt már mérgező hatása lehet.
Amellett, hogy kedvezően hat a bélrendszerre, enyhítheti a szédülést és a fejfájást is. Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot – fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékonyan lép fel a felfázás tüneteivel szemben –, valamint a vért, aminek következtében a magas vérnyomást is képes csökkenteni.
A medvehagyma a tavaszi és őszi méregtelenítő kúrák kedvelt összetevője, de a véralvadásgátlót szedőknek érdemes óvatosan bánni vele, mivel serkenti a vérzést. Bőrproblémákat is hatékonyan orvosolhatunk általa. Nyomelemekben és vitaminokban igen gazdag, így érdemes minél többrétűen felhasználni, amíg szezonja van.
Mivel élettani hatásai nagyjából megfelelnek a fokhagymáénak, azok is előszeretettel fogyasztják, akiknek az utóbbitól ég a gyomruk, vagy túl erőteljesnek ítélik az illatát. A medvehagymát fagyasztva, vagy olajban eltéve, pestóként érdemes tartósítani, ha az év minden szakában szeretnénk élvezni az ízét.

Medvehagyma pesto

egy csokor friss medvehagyma

4 ek fenyőmag vagy mandula

4 ek parmezán

1,5-2 dl olívaolaj

só, bors

 

A magvakat forró serpenyőben kissé megpirítjuk, mert így jön ki igazán az aromájuk. Ezután a hozzávalókat beleszórjuk a robotgépbe, és az olajat fokozatosan hozzáadva finomra őröljük. Légmentesen lezárt befőttes üvegekben, hűtőszekrényben tároljuk a pestót.

 

Medvehagyma krémleves

egy csokor friss medvehagyma

1,5 l alaplé

3 szem burgonya

1 kis vöröshagyma

só, bors, olaj

10 dkg bacon vagy pirított mandula, napraforgó feltétnek

 

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. A meghámozott, felkockázott krumplit rádobom, és az egészet felöntöm alaplével. Sózom, borsozom, és lefedve puhára főzöm a krumplit.
Ha kész, lehúzom a tűzről, és hozzáadom a megmosott medvehagyma-leveleket meg a tejszínt. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítem. Vékony csíkokra vágott, pirított baconnel, vagy pörkölt magvakkal tálalom.