Ujjaszuletik_a_Barabas_Villa

Újjászületik a Barabás Villa

Komoly célokkal és nagy elszántsággal folyik a munka, hogy a Barabás Villát még jobban bevonják a Hegyvidék kulturális vérkeringésébe. A tervekről Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója beszélt lapunknak.

A MOM Kulturális Központ mellett most már a Barabás Villa vezetése is az ön feladata. Milyen fantáziát lát a Hegyvidék egyik emblematikus épületében?

– A Barabás Villa 2014 nyara óta a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. telephelyeként üzemel. Legfőbb feladatunknak azt jelöltük meg, hogy a villát ismét bevonjuk a kerületi kulturális élet vérkeringésébe, és növeljük a látogatottságát. Ne csak rendezvényhelyszínné, hanem találkozóhellyé is váljon a villa és csodálatos parkja! Azt tapasztaljuk, hogy viszonylag kevesen tudnak az épület mögött meghúzódó ligetes területről, ami kiváló helyszíne lehet csendes kikapcsolódásnak, találkozásnak. Ennek érdekében szó szerint sarkig tártuk a kovácsoltvas kaput, és nem zárjuk be este hat órakor, sőt igyekszünk minden eszközzel becsalogatni a látogatókat, hogy újra felfedezzék, és a nap nagy részében mint egy közparkot használják a kertet. A tavaszi és nyári hónapokban számos szabadtéri rendezvénnyel várjuk a kedves látogatókat.

Ez azt jelenti, hogy a Barabás Villának teljesen új arculatra van szüksége?

– Nem kifejezetten arculatváltásnak hívnám, inkább az intézmény újrapozícionálásának, hiszen az eddigi arculat és funkció megmaradt, amit mostantól kiegészítünk egy intenzív kulturális funkcióval. Konkrétan ez annyit jelent, hogy a villa továbbra is a házasságkötések kedvelt és méltó helyszíne marad, a szerdai állandó klubrendezvények is folytatódnak, emellett a tevékenységi kört bővítjük irodalmi estekkel, klasszikus és könnyűzenei koncertekkel, kortárs képzőművészeti kiállításokkal, kultúrtörténeti, művészettörténeti előadásokkal, filmvetítésekkel, korosztályos programokkal, családi rendezvényekkel, tematikus fesztiválokkal. Mindezt egy jól felismerhető, vonzó külalakkal rendelkező műsorfüzettel, mobil eszközökre optimalizált, portálszerű elrendezésű, minden tekintetben megújult honlappal is segítjük. Bár még csak most kezdtünk neki az „építkezésnek”, nagy örömünkre szolgál, hogy sokan látogatták az eddigi programjainkat. Kollégáim az egyedi rendezvények mellett villa.berek gyermekprogram-sorozatot, CiVilla néven civilszervezeteket megszólító találkozókat, hang.villa címmel koncertsorozatot, kés.villa.csapó fantázianéven tematikus filmvetítést szerveztek, és ezeknek nagyon kedvező volt a fogadtatása. A legutóbbi, április végi villa.korzó design vásárra például már több százan voltak kíváncsiak.

Mit várnak az újrapozícionálástól?

– Egy-két éven belül szeretnénk elérni, hogy úgy tekintsenek a Barabás Villára, mint egy új kulturális intézményre és közösségi színtérre a kerületben, amely jellemzően, de persze nem kizárólagosan, kortárs művészeti események helyszíne. Fedezzék fel újra, és használják minél többen a csodálatos, 1840-ben Barabás Miklós festőművész saját tervei alapján épült klasszicista villaépületet, valamint a mögötte található, 2004 óta működő rendezvénytermet és a hangulatos, az utcafrontról is látható kávézót!

B. M.

 

A Barabás Villa új honlapjának címe: www.barabasvilla.hu.