Fitt_gyerekek_a_fittsegi_versenyen

Fitt gyerekek a fittségi versenyen

Látványos sportprogramra hívta a MOM Sportba a kerületi általános iskolák alsósait és az óvodásokat a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. Az immár hetedik alkalommal megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” vetélkedő során ismét bebizonyosodott, hogy a hegyvidéki gyerekek nem jönnek zavarba, ha sportolni, versenyezni kell. Sőt, fittség dolgában is igencsak jól állnak.

Hagyomány a Hegyvidéken, hogy a tél végén játékos sportvetélkedőt szervez az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára a Hegyvidéki Szabadidősport Kft. Az idén sem volt ez másképp, a „Fitt leszel, ha itt leszel” versenyen közel kétszázötven gyermek teljesítette az ügyességi feladatokat.
Nem is akármilyen körülmények között, hiszen a MOM Sport nagycsarnokának oldallelátóján helyet foglaló szülők és családtagok az első pillanattól kezdve lelkesen buzdították a résztvevőket. Eljött a Hegyvidék díszpolgára, Taróczy Balázs is, aki két kislánya, a Jókai iskolába járó Vanda és Diána produkciójára volt kíváncsi.
„Jó látni, mennyire szeretnek mozogni a gyerekek, az pedig különösen tetszik, hogy a szülőket is bevonják a játékba. Így lesz igazán családi a program, ami nagyszerűen szolgálja a sport ügyét” – mondta el lapunknak a legeredményesebb magyar teniszező, aki bevallotta, magával ragadta a kiváló hangulat, és hangosan szurkolt a Jókai iskola csapatának.
A Hegyvidéki Önkormányzat elkötelezett a sport és az egészséges életmód népszerűsítése mellett, amire nagyszerű alkalom a „Fitt leszel, ha itt leszel” verseny – hívta fel a figyelmet Fonti Krisztina. Az alpolgármester kiemelte, hogy a második évfolyamon kötelező úszásoktatás mellett a XII. kerület Budapesten elsőként, az országban pedig az elsők között vezette be felmenő rendszerben az azóta már mindenhol kötelező mindennapos testnevelést az általános és a középiskolákban. Az 1–11. évfolyamokat vonták be a programba, és jövőre már az utolsó, 12. osztályosok órarendjében is naponta szerepel majd valamilyen mozgásos foglalkozás. S nem csupán testnevelés, ugyanis a hegyvidéki hagyományokat kihasználva akár néptáncórákon is részt vehetnek a diákok.Fitt_gyerekek_a_fittsegi_versenyen2„A rendszeres sportolásnak köszönhetően a gyerekek kevésbé híznak el, jobban fejlődik az izomzatuk és a csontrendszerük. Ráadásul a tapasztalatok szerint javul a szellemi teljesítményük és a kreativitásuk, tovább tudnak koncentrálni a tanórákon, ez pedig a tanulmányi eredményükön is meglátszik” – folytatta Fonti Krisztina. Mint mondta, a mindennapos mozgásra nevelést már óvodáskorban el kell kezdeni, így érhető el, hogy a gyerekek később se mondjanak le a sportolásról. Ehhez járul hozzá a „Fitt leszel, ha itt leszel” verseny, ami ráadásul az együttműködésre is nevel, hiszen a fiataloknak csapatban kell helytállniuk.
A szokásoknak megfelelően külön feladatokat kaptak az alsósok és az óvodások, a legkisebbek versenyébe csapatonként két-két szülő is bekapcsolódhatott. Köztük volt az Orbánhegyi Óvodát erősítő Tóth Frank, akit alaposan megizzasztottak a kicsik. „Szerencsére előre megmutatták a gyakorlatokat, így végül nem maradtunk szégyenben, bár nem volt egyszerű lépést tartani az óvodásokkal” – mesélte nevetve a sorversenyeket kislányával, Freiával együtt teljesítő Európa-bajnok vízilabdázó.
A „Fitt leszel, ha itt leszel” üzenete, hogy sportolni jó – összegezte a program lényegét Móczán Mónika. A Hegyvidéki Szabadidősport Kft. vezetője szerint a családi rendezvény ismét bebizonyította, hogy nem véletlenül tartják „sportos” kerületnek a Hegyvidéket.
A gyerekeken mindenesetre semmi sem múlott, nagy lelkesedéssel oldották meg egymás után a játékos feladatokat. Pihenésképpen, a sorversenyek szünetében, a Jókai iskola 3. c osztályos tanulói mutatták be, milyen volt a régi idők tornaórája.
A verseny végén természetesen nem maradhatott el a díjazás sem. Az általános iskolások között az első három helyezett csapat tagjai a mindenkinek járó apró ajándékok és oklevél mellé érmeket is kaptak, míg az óvodásoknak kivétel nélkül járt az aranyérem.

sm.

Végeredmény az általános iskolák között: 1. ELTE, 2. Jókai, 3. Virányos, 4. Zugligeti, 5. Tamási, 6. Arany.