Formalodik_a_hegyvideki_vizilabda_utanpotlas

Formálódik a hegyvidéki vízilabda-utánpótlás

A harmadik helyen áll a Hegyvidék–YBL WPC a vízilabda OB I/B B-csoportjában. A hazai meccseit a MOM Sportban játszó csapat célja a rájátszást jelentő pozíció megtartása, ennél is fontosabb azonban a játék népszerűsítése és a klub utánpótlás-nevelő munkája. Köllő Attila vezetőedzővel az elvárásokról és a közeljövő terveiről beszélgettünk.

Februárban folytatódott a vízilabda OB I/B, a Hegyvidék–YBL Waterpolo Club továbbra is versenyben van a rájátszást jelentő dobogós helyek egyikéért. Hogyan készültek a tavaszi szezonra?

– Amit elterveztünk, szinte maradéktalanul meg is valósítottuk a bajnokság szünetében. Pozsonyban és Salzburgban megmérkőztünk a helyi csapatokkal, a túra nagyszerűen szolgálta a felkészülést, ráadásul Nagykanizsáról visszatért Cserdi Péter, vele tovább erősödtünk. Ennek is köszönhető, hogy a tavaszi szezon első négy meccsét, köztük a Neptun elleni rangadót is megnyertük.

Milyen csapat most a Hegyvidék–YBL?

– Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy jó! Bár többen elmentek a tavalyi, OB I-ben szereplő garnitúrából, a helyükre sikerült motivált fiatalokat hozni. Nálunk mindenki amatőr, a játékosok munka mellett járnak edzésre. Ez a másodosztályban sem gyakori, hiszen itt is szinte mindenhol fizetést kapnak a sportolók. A mi erőnk a közösségben és a sok munkában rejlik, ebben biztosan a legjobbak között állunk.

Ugyanez a közönségről is elmondható?

– Mindenképpen, hiszen a hazai pálya számunkra valóban előnyt jelent. Csodálatos a közönségünk, a szurkolók ugyanúgy velünk vannak, mint amikor a legjobbak között játszhattunk, és igazi sztárokat hoztunk el a Hegyvidékre. Minden meccsünkön százan-százötvenen buzdítanak – erre a nézőszámra sok OB I-es csapat büszke lenne…

Mire lehet elég a céltudatos munka, a lelkesedés és a közönség támogatása?

– Az OB I/B két csoportjának első három-három helyezettje jut be a rájátszásba, nem lehet kérdés, hogy nekünk is ott a helyünk. Mivel az idén csak a rájátszás bajnoka juthat be az OB I mezőnyébe, ahhoz, hogy ismét a legjobbak között játszhassunk, óriási bravúrra lenne szükség. Elég annyit mondanom, hogy a favoritnak számító Miskolc legalább tízszer annyi pénzből gazdálkodik, mint mi, őket szinte lehetetlen megszorítani. Épp ezért a rájátszásban már a dobogós helyezéssel elégedettek lennénk.

A Hegyvidék–YBL WPC nem csupán a felnőttbajnokságban indul. Hogy állnak az utánpótláscsapataik?

– Számunkra különösen fontos az utánpótlás, hiszen ebből tudunk építkezni, szeretnénk, ha idővel minél több saját nevelésű játékos kerülne fel a felnőttek közé. Már most is vannak nagy tehetségeink, ilyen Csillagh Bence kapus, aki az OB I/B-ben is bemutatkozott. Jelenleg mind a hat korosztályos bajnokságban indítunk csapatot, az ifik és a serdülők egyelőre még szokják az erősebb ellenfeleket, a fiatalabbak viszont már a középmezőnyhöz tartoznak. Jó úton járunk, az eredmények azt mutatják, hogy évről évre javul az utánpótlásunk. Az edzéseket továbbra is a MOM Sport uszodájában tartjuk, mindennap vannak foglalkozások, ezeken mintegy száz gyerek vesz részt.

Ezek szerint népszerű a vízilabda a Hegyvidéken?

– Amikor a tizenkettedik kerületbe jöttünk, azt mondtuk, hogy mindent megteszünk a sportág és általában a rendszeres mozgás, az egészséges életmód népszerűsítéséért. Úgy tűnik, sikerrel jártunk, hiszen sokan járnak a meccseinkre, és tele az uszoda vízilabdázó gyerekekkel, amire feltétlenül büszkék lehetünk.

Mire van szükség az elért eredmények megtartásához, valamint a továbblépéshez?

– Mindig van hová fejlődni, ehhez a tárgyi és a szakmai feltételek is adottak. Ahhoz, hogy még jobb eredményeket érjünk el, nagyobb költségvetésre lenne szükségünk. Egyelőre a TAO-támogatás jelenti a legfőbb bevételi forrást, ennek köszönhetően tudunk csapatfelszerelést vásárolni és edzőtábort szervezni a gyerekeknek. Tavaly a serdülő, az ifi és a gyermek korosztály a Velencei-tónál készült a bajnokságokra, ezt szeretnénk az idén is megismételni. Ezért is várjuk további cégek jelentkezését a TAO-keret feltöltéséhez, és minden egyéb segítséget szívesen fogadunk.

(-os)