Geriatria_az_idoskor_tudomanya

Geriátria, az időskor tudománya

Az orvostudomány egy kevésbé közismert, azonban annál fontosabb ágával, az időskori pszichés zavarokkal foglalkozó geriátriával ismerkedhetett meg az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem februári előadásának hallgatósága. Dr. Martony Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont szakorvosa a betegségek ismertetése mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a panaszok ijesztők lehetnek, sok esetben lehetőség van a gyógyulásra, illetve a tünetek enyhítésére.

Mi a geriátria és a gerontopszichiátria; melyek a leggyakoribb időskori pszichés zavarok; hogyan lehet felismerni ezeket; milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a panaszok enyhítésére, a betegségek gyógyítására? Egyebek közt ezekre a kérdésekre is válaszokat adott dr. Martony Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont szakorvosa, az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem februári előadásán.
A geriáter elmondta, hogy az időskori pszichés zavarok közé tartoznak az alvásproblémák, az alkohol- és a gyógyszerfüggőség, a hallucinációk, a gondolkodás zavarai (téveszmék), valamint a hangulati zavarok és a demenciák, azaz az időskori elbutulás. Hangsúlyozta: a geriátria (idősgyógyászat) megelőző, gyógyító és rehabilitáló orvoslás, amely az életkori sajátosságoknak megfelelően specializálódott.
Időskorban egyes betegségek gyakrabban kialakulnak, a páciensek sokszor több problémával küszködnek egyszerre. A diagnózist nehezíti, hogy a betegségek tünetei és lefolyásuk eltér a fiatalabb korban tapasztaltaktól: hiányozhatnak az egyértelmű és jellemző tünetek, láz helyett például csak kisebb hőemelkedés tapasztalható, lényegesen enyhébbek az egyébként heves fájdalmak, lassabban bontakozik ki a klinikai kép.
A tünetszegényebb akut megbetegedések első jele a váratlanul kialakuló és riasztó tudatzavar. Mivel időskorban lassabb a gyógyulás, megnő a jelentősége a korábban meglévő képességek visszaszerzésének. A geriáter orvos feladata, hogy felismerje az egyszerre fennálló kórfolyamatok egymásra hatását, a párhuzamos gyógyszeres kezelések miatt kialakuló módosulásokat. Ezek ismeretében a lehető legjobb életminőség fenntartása érdekében lehetőség nyílik újabb terápia, valamint rehabilitáció alkalmazására.
Dr. Martony Zsuzsanna az öregedés lelki folyamatait ismertetve Fritz Riemann Az öregedés művészete című könyvében leírt gondolataira hívta fel a figyelmet. Ezek szerint az öregedés megoldandó feladat, amire idejekorán fel kell készülni. Nagyon fontos, hogy kialakítsuk magunkban az elszakadás és a búcsú képességét, s meg kell tanulnunk elviselni az egyedüllétet. A befelé fordulás és a tompa érdektelenség helyett keressünk valamilyen intenzív tevékenységet, amit szívesen végzünk. Az öregedés művészete elsajátítható, de természetesen mindenkinek magának kell elfogadnia a folyamat tényét.
Egyre több idős embert érint a depresszió. Ezzel kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy a közgondolkodás az időskor normális tünetének tartja a hangulati nyomottságot. Ráadásul a lelki panaszok felismerése sokkal több odafigyelést, ráhangolódást igényel, mert az idős betegek nem szívesen beszélnek ezekről. Gyakran a pszichiátriai vizsgálatot is elutasítják, egyrészt szégyenérzetből, másrészt nem tudják, hogy panaszaik hátterében kezelhető betegség áll.
A depresszió a beteg és környezete számára egyaránt nehézségeket okoz, súlyosbíthatja a már fennálló társbetegségeket, ezért mindenképpen foglalkozni kell vele. Felmerülhet a kérdés: hogyan ismerhető fel az időskori depresszió? Érdemes mindig számolni ezzel a lehetőséggel, és figyelni a változásokat az idős ember mindennapos aktivitásában, szokásaiban, cselekedeteiben, valamint a társas kapcsolataiban és gondolkodásában.
Az előadó arra biztatta a fizikai és lelki bajokkal küzdő időseket, hogy menjenek el gerontopszichiátriai rendelésre, mert ott tudnak rajtuk segíteni. Különösen a hangulatzavar és a szellemi hanyatlás esetén lehet elérni látványos eredményeket.
A geriátriai szakrendelés elsősorban azoknak a 65 év felettieknek ajánlott, akik több egyidejűleg fennálló, már kivizsgált és invazív beavatkozást nem igénylő betegséggel élnek, ugyanakkor állapotuk javítása érdekében átfogó szemléletű orvosi gondozásra van szükségük. A gerontopszichiátriai ellátás magában foglalja az általános fizikai és pszichés állapot felmérését, a kezelési módok meghatározását, valamint folyamatos konzultációt az idős beteget ellátó családtagok számára. Ez utóbbi része a gondozási szükséglet felmérése, az egyénre szabott gondozási lehetőségek ismertetése, a mentálhigiénés és életviteli tanácsadás, az otthonápolás, továbbá az intézeti elhelyezés „dilemmájának” feloldása.

Knp.