Az_iskola_kivalasztasa_kulcsfontossagu1

Az iskola kiválasztása kulcsfontosságú

Az idén is hatalmas érdeklődés kísérte az Iskolanyitogató című rendezvényt, amelyen az iskolakezdéshez fontos tudnivalókról tájékozódhattak a szülők. A MOM Kulturális Központban tartott fórumon Pokorni Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a Hegyvidéken csupa kiváló színvonalú tanintézmény működik, és elegendő a férőhely.

Az iskolakezdéshez elengedhetetlenül fontos információkról kaptak átfogó képet a szülők a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Budapest XII. Tankerület által szervezett Iskolanyitogató című rendezvényen. A hagyományos fórumon egyebek mellett szó esett a beiratkozási tudnivalókról, a felvétel menetéről, továbbá az iskolaérettség feltételeiről. Bak Ferenc, a KLIK Budapest XII. Tankerület igazgatója olyan alapvető fogalmakról beszélt a résztvevőknek, mint a tankötelezettség, ami az aktuális törvények értelmében 6-tól 16 éves korig tart.
Szöllősiné dr. Vári Zsuzsa, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének vezetője a zökkenőmentes óvoda–iskola-átmenetről tartott előadásában a gyerekek szociális fejlődését mutatta be. »Az van, amit én akarok« – mondják óvodába lépéskor, azaz a dackorszakban. Négy- és hatéves korban ez a mondat ekképpen hangzik: »Az vagyok, amit el tudok képzelni«. Iskolába lépéskor pedig így gondolják: »Az vagyok, amit megtanulok.« Ebben a korban nagyon kíváncsiak a gyerekek, és boldogok, ha tanítjuk őket” – mondta.Az_iskola_kivalasztasa_kulcsfontossagu2A polgármesteri hivatalok iskolafenntartó szerepét 2013. január elsejével a KLIK vette át, az önkormányzat egyfajta „gondnoki” szerepet tölt be, ám feladatát igyekszik tisztességgel ellátni. A fórumon Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, több tanintézményben is korszerűsítéseket terveznek; a kerületi iskolák tornatermeinek bővítése már szükségszerűvé vált, a kivitelezést sok esetben emeletráépítéssel oldanák meg. Arról is szót ejtett, hogy a speciális igényeket továbbra is ki tudják elégíteni, a személyre szabott fejlesztésekkel foglalkozó szakemberek száma pedig az eddigi ötszörösére nőtt. A kompetenciamérések eredményeiből kiderül, hogy a 3200 önkormányzati iskola rangsorát hosszú évek óta a Hegyvidéki Önkormányzat vezeti.
A polgármester elmondta, hogy a szülőknek semmi okuk az aggodalomra, mert bár a hegyvidéki iskolák kiváló színvonaluk miatt különösen közkedveltek a fővárosban, a tanintézmények elegendő férőhellyel rendelkeznek, és az itt élő gyerekek előnyt élveznek a felvételnél. Hozzátette, a megfelelő iskola kiválasztása kulcsfontosságú.
„A Hegyvidéken nincs rossz iskola, de a választás az önök döntése, nem a gyerekeké. Egy hat-hét éves nincs abban a helyzetben, hogy el tudja dönteni, melyik iskolát válassza. Fontolják meg alaposan, hiszen az elhatározás hosszú évekre szól – javasolta Pokorni Zoltán, aki más fontos tanácsot is adott. – Érdemes megnézni, ki a tanítónő! Legyen harmonikus, nyugodt, derűs személyiség.”

BM