Kulonleges_portrefotok

Különleges portréfotók

Kecskeméti Kálmán portréiból nyílt kiállítás a Galéria 12-ben. A különleges tárlat fotói olyan hírességeket ábrázolnak kicsit másképp, mint Cseh Tamás, Csoóri Sándor, Kányádi Sándor, Kemény Henrik vagy Kertész Imre.

Kecskeméti Kálmán a fényképezés szerelmese, főleg a portrékészítésért rajong. Mint mondja, számára a fotózás telis-tele van misztikummal: „Csoda az, ahogy az emberekről visszaverődő fényt a fényérzékeny papír rögzíti. A tárlat fotóin szereplők közül sokan ma már nem élnek, a fény azonban, ami akkor visszaverődött, ma is itt van: ismét élni látjuk őket” – osztotta meg gondolatait a művész a Galéria 12-ben nemrég megnyílt kiállítása apropóján.
Az arcképek egyedisége a fotós és a modell közötti kapcsolat megelevenedésében rejlik. Az alkotó, aki jelmez- és díszlettervezéssel, animációs filmek készítésével, grafikusként könyv-, valamint lemezborítók illusztrálásával is foglalkozik, olyan kivárt pillanatokat örökített meg, amik új oldaláról mutatják meg a hírességeket.
Meglepetésvendégként az egyik felvétel főszereplője is megjelent a G 12-ben: „Örömmel és szeretettel nézek a képekre. Nem akarok könnyes szemmel nosztalgiázni, bár legszívesebben azt tenném. Volt életünknek egy olyan időszaka, amikor egy héten többször is találkoztunk. Ezek felejthetetlen együttlétek voltak, nagyon sok mindenről szó esett. Erről a jövőről is, amiben most élünk. Lehet, hogy itt-ott kicsit optimisták voltunk, de nem baj. Csinálni kell, nem nyavalyogni!” – biztatta a jelenlévőket Lukács Sándor színművész.
„A fotók mindegyike a valóságot tükrözi, de a művész egyedivé teszi ezeket. A képek olyan perspektívából, időpontban és közegben készültek, ami egyszeri és megismételhetetlen. A rajtuk látható hírességek számomra a meglepetés erejével hatnak, olyan élethelyzetben láthatom őket, ami megfoghatóvá varázsolja ezeket a kivételes embereket. Szegényebbek lennénk, ha ez a kiállítás nem jött volna létre” – értékelte a látottakat Kovács Lajos alpolgármester, aki külön köszönetet mondott a művésznek, amiért az egyedi emlékeket megosztotta a hegyvidéki közönséggel.
A tárlatot megnyitó Kernács Gabriella művészettörténész szerint Kecskeméti Kálmán korának krónikása, képei a felejtés ellen protestálnak. „Érdekesnek tűnhet – fogalmazott –, ha fotóit abból a szempontból is megnézzük, hogy belőlük mi árulja el a festőt, a dokumentumfilmest, mert hiszen ő nemcsak fotográfus: filmrendező, íróember, könyvkiadó, a méltatlanul elfelejtett művészéletművek napfényre hozója.”

BM

Kecskeméti Kálmán különleges portréi március 22-ig láthatók a Galéria 12-ben (XII., Hajnóczy József utca 21.).