Marciusban_potojak_a_hianyzo_kukakat

Márciusban pótolják a hiányzó kukákat

Másfél évvel ezelőtt, 2013 nyarán fejezte be az FKF Nonprofit Zrt. a Hegyvidéken a házakhoz kihelyezett szelektív hulladékgyűjtők telepítésének első ütemét, a másodikat pedig tavaly októberben. Mivel nem mindenki vette át a kukákat, ezért a közterület-fenntartó márciusban ismét megszervezi a kiszállítást, a pontos időpontról levélben értesíti az érintetteket.

Márciusban kapják meg a hiányzó szelektív hulladékgyűjtő kukákat a hegyvidéki társasházak, családi házak. Voltak ugyanis olyan ingatlanok, ahol a lakók nem vették át a papír, valamint a fém és műanyag elkülönített gyűjtésére szolgáló szemeteseket. Ezeket a helyszíneket keresik fel most a közszolgáltató munkatársai.
„Mindenkit értesítünk a kiszállítás napjáról. Arra kérjük a lakókat, hogy legyenek otthon, hiszen a hulladékgyűjtőket csak aláírás ellenében tudjuk kihelyezni” – mondta el lapunknak Dorogi Gabriella, az FKF Zrt. kommunikációs vezetője. A vonatkozó törvény értelmében a tulajdonosok nem utasíthatják el a kukákat.
A házhoz menő szelektív begyűjtés azért is lényeges, mert tehermentesíti a közterületi gyűjtőszigeteket. „Sajnos még mindig előfordul, hogy rendetlenséget látunk a szelektív szigetek környékén – folytatta a kommunikációs vezető. – Ennek oka, hogy nem mindenki használja megfelelően a tárolókat. Gyakorta tapasztaljuk, hogy vagy nem dobják be a hulladékot a kukába, vagy oda nem való szemetet raknak bele. Az is visszatérő jelenség, hogy az emberek a hajléktalanok kedvéért szándékosan a tárolók mellett hagyják az üveget, az alumíniumdobozokat. Ha mindennap ürítenénk a szigeteket, ami egyébként lehetetlen, ráadásul felesleges környezeti terhelést jelentene, akkor sem tudnánk megszüntetni ezeket a szabálytalanságokat.”
Dorogi Gabriella hozzátette, egy nemrégiben elkészült felmérés szerint a lakosság elégedett az FKF Zrt. munkájával. A főváros tisztaságán persze van még mit javítani, de ezért elsősorban nem a közterület-fenntartót hibáztatják a budapestiek, hanem a nem megfelelő lakossági szemléletet, hozzáállást.
Előfordulhat, hogy a házhoz kihelyezett szelektív gyűjtők az elszállítást megelőzően megtelnek. Ha ez visszatérő jelenség, a közös képviselő további kukákat kérhet, míg a családi házaknál az alapesetben biztosított 120 literes edényt a társasházaknál használt 240 literesre cserélhetik. Ez nem jelent pluszköltséget, hiszen a szelektív gyűjtőedények ürítése benne van a szemétdíjban.

(-ály)