Nincs_valtozas_a_bolcsodei_felvetelben

Nincs változás a bölcsődei felvételben – az idén április első két hetében lehet jelentkezni

Az idén is április 1. és 15. között lehet beadni a jelentkezéseket az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe. A felvételi eljárás változatlan, az önkormányzat igyekszik valamennyi jelentkezőt elhelyezni, ugyanakkor a szociális rászorultság továbbra is előnyt jelent az elbíráláskor.

A bölcsődei ellátás továbbra sem jár alanyi jogon, a felvételi eljárás során ezért elsősorban a rászorultságot veszik figyelembe, a jobb körülmények között élő gyerekek a férőhelyek függvényében kerülhetnek be valamelyik önkormányzati intézménybe. Erre mindenkinek megvan az esélye, hiszen az elmúlt néhány év intézményfejlesztéseinek köszönhetően 180-ról 303-ra emelkedett az önkormányzati bölcsődébe elhelyezhető gyermekek száma.
Kovács Lajos alpolgármester elmondta, hogy két éve készült el a Krisztinavárosi Bölcsőde bővítése, korszerűsítése. Az európai uniós támogatás igénybevételével megvalósuló beruházás keretében két vadonatúj csoportszoba épült, ezenkívül felújították az elektromos hálózatot, kicserélték a nyílászárók jelentős részét, valamint akadálymentessé tették az épületet.
A folyamatos kapacitásbővítésnek köszönhető, hogy évek óta egyetlen szociálisan rászoruló gyermeket sem kellett elutasítani, sőt, szinte mindenkit sikerült elhelyezni. Annyi kellemetlenség sajnos továbbra is előfordulhat, hogy egyes gyerekek nem feltétlenül a kiválasztott bölcsődébe nyernek felvételt. Bár újabb bővítéssel nem járt, érdemes megjegyezni, hogy tavaly a Zugligeti Bölcsődében valósult meg egy nagyobb beruházás, ami jelentősen emelte a szolgáltatás színvonalát: megtörtént az épület energetikai korszerűsítése.
Ami az elbírálás rendjét illeti, előnyt élveznek azok a gyerekek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, és szüleik (törvényes képviselőjük) igazoltan rendelkeznek munkaviszonnyal. Szociálisan rászorulónak minősül a jelentkező akkor is, ha egyedülálló vagy idős személy neveli, családjában legalább három kiskorú gyermekről gondoskodnak, és a család egy főre jutó havi jövedelme kevesebb, mint 85 500 forint, egyedülálló szülő esetében pedig nem haladja meg a 99 750 forintot.
A rászorultság megállapítása érdekében vizsgálható a kérelmezők vagyoni helyzete, ennek során jövedelem- és vagyonbevallást kér az önkormányzat, valamint környezettanulmányt is készíthet. Nem minősül vagyonnak a forgalomképtelen és a család által lakott ingatlan, s az autó is csak akkor, ha az egy főre jutó forgalmi értéke meghaladja az 570 000, összesen pedig az 1 995 000 forintot.
Mint Kovács Lajos kiemelte, a jövedelemvizsgálat mindössze azt segíti, hogy a szociálisan rászorultak bizonyosan felvételt nyerjenek, de a cél az, hogy lehetőség szerint minden hegyvidéki gyermek ellátásban részesüljön. Az óvodai felvételek függvényében 170-180 szabad férőhely áll majd a kisgyermekes családok rendelkezésére, ami azt jelenti, hogy várhatóan valamennyi jelentkezőt fel tudják venni az önkormányzati bölcsődék.

mm.