Csaladi_futas_egy_jo_ugyert

Családi futás egy jó ügyért

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. Az Egészség? Pipa! csoport egy héttel korábban jótékonysági futást szervezett a városmajori parkban. A mozgás egészségvédő és közösségépítő szerepét hirdető családi program bevételét a szervezők a Down Egyesület javára ajánlották fel.

Nagy népszerűségnek örvend a városmajori parkban önkormányzati beruházásban tavaly kialakított futókör. Nem véletlen, hogy a minden igényt kielégítő, modern, a megvilágításnak köszönhetően sötétedés után is biztonságosan használható pálya alkalmanként közösségépítő programok helyszínéül is szolgál. Legutóbb, március közepén az Egészség? Pipa! csoport szervezett itt jótékonysági családi futást.
A kezdeményezés egyik vezetője, Pechan Eszter elmondta, hogy a futás az értelmileg akadályozottak számára is bátran ajánlható sportolási forma. Ezért is döntöttek úgy, hogy a Down-szindróma világnapjához kapcsolódva adománygyűjtő sportrendezvényt szerveznek.
„Az Egészség? Pipa! támogatói kör mintegy százötven tagot számlál, szavazással döntöttünk arról, hogy kit támogatunk a rendezvénnyel – mesélte Pechan Eszter. – Segítséget kaptunk a Hegyvidéki Önkormányzattól, és szponzorokat is sikerült találni. A Tánc- és Mozgásstúdió Nőknek oktatói különböző foglalkozásokat tartottak, a szendvicseket és az italokat a Zing Burger biztosította. Becsületkasszát nyitottunk; a befolyt bevételt, több mint száztízezer forintot a Down Egyesület számára ajánlottuk fel.”
A szervezők nem hirdettek konkrét távot, azt kérték a résztvevőktől, hogy mindenki annyit fusson, amennyihez kedve van. „Az első kört kifejezetten a kisgyermekeseknek szántuk, így ott akár sétálni is lehetett, a második menetben viszont már komolyabb futók is rajthoz álltak, volt olyan, aki kilométereket teljesített” – mondta a civilben gyógypedagógusként dolgozó Pechan Eszter, aki a futás közösségépítő és egészségmegőrző szerepét is kiemelte. Ahogyan fogalmazott, a mozgás hozzájárul a testi és lelki jólléthez.
Magyarországon mintegy nyolcezren élnek Down-szindrómával, hatszáz újszülöttből egyet érint a betegség. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit a rendellenességgel kapcsolatban, ami nehezíti az iskolai és a munkaerő-piaci integrációt, holott megfelelő fejlesztéssel a Down-szindrómások teljes jogú tagjai lehetnek egy közösségnek.
„Ahhoz, hogy jobb legyen a Down-szindrómások társadalmi elfogadottsága, még többet kell beszélni a betegségről – hívta fel a figyelmet Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke. – Ezért fontosak a mostanihoz hasonló események, hiszen ezek a megoldásra váró feladatokra irányítják a figyelmet.”

Az egyesület már számos programot indított a múltban. Munkájához minden támogatást szívesen fogad, akár az adó egy százalékának felajánlása formájában is.

sm.

További információk a Down Egyesületről: www.downegyesulet.hu.