Fovarosi_utfelujitasok_keruletszerte

Fővárosi útfelújítások kerületszerte

Március közepe óta zajlik a Németvölgyi út és a Stromfeld Aurél út találkozásánál a körforgalom építése, valamint a Hóvirág út és a Rácz Aladár út rekonstrukciója a Márton Áron tér és a Hó utca között. Április 1-jén újabb útfelújítások kezdődnek: a Határőr út, a Goldmark Károly utca és a Tóth Lőrinc utca is megújul a buszközlekedés által érintett szakaszokon. A Széll Kálmán téren mindeközben újabb forgalmi változások lépnek életbe.

Körforgalom építése kezdődött el a Németvölgyi út, a Stromfeld Aurél út és a Pagony utca kereszteződésénél a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában. A kivitelezés első ütemének idejére – várhatóan május 10-ig – lezárták a Pagony utca torkolatát, továbbá a Németvölgyi út nyugati ágát mindkét irányból a Mártonhegyi út és a Stromfeld Aurél út között. Emiatt a Németvölgyi úton a temető felől érkező és az Alkotás utca felé haladó járműveknek már a csomópont előtt, a Szendi ároknál jobbra el kell kanyarodniuk.

Megújul a Hóvirág út

Március közepén vette kezdetét, s várhatóan május végéig tart a Hóvirág út és a Rácz Aladár út felújítása a Márton Áron tér és a Hó utca közötti, mintegy 800 méteres szakaszon. A BKK tájékoztatása szerint a repedezett és megsüllyedt részeken a teljes pályaszerkezetet átépítik, a többi pedig új, kétrétegű aszfaltburkolatot kap. Ahol lehetséges az út szélesítése, ott várhatóan fél méterrel tágasabb lesz az úttest. Az útszakasz hét buszmegállóját bazaltbeton burkolattal látják el, és a szegélyeket is mindenütt átépítik, a hiányzó vagy sérült szegélyköveket pótolják.
A kereszteződéseket a kiemelt szegély alacsonyabbra süllyesztésével teszik akadálymentessé. A Rácz Aladár út–Sasadi út–Törökbálinti út kereszteződésében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, valamint a buszmegállóknál a busz első ajtaja előtt – a vakok és gyengén látók közlekedésének segítésére – úgynevezett taktilis jelzőköveket építenek be. Az orvosi rendelő előtti buszmegállónál középső járdaszigetes kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesítenek, ahová a gyalogosok nagyobb biztonsága érdekében új kandelábert telepítenek.
A felújítás idején az 53-as autóbuszok közlekedése változatlan marad, a járműforgalom zavartalanságát is mindvégig biztosítják. A buszmegállók új burkolatának kialakítása során azonban helyenként időszakos útszűkületre kell számítani, az épülő buszmegálló mellett egy sávon, váltakozva haladhat majd a forgalom. 

Útfelújítás a 39-es vonalán

Várhatóan április 1-jén kezdődik a Határőr út, a Goldmark Károly utca és a Tóth Lőrinc utca rekonstrukciója a 39-es busz által érintett szakaszokon. A Határőr út a Goldmark Károly utca és a Ráth György utca között mintegy 300 méteren épül át.
A Határőr úton, a Ráth György utca torkolatánál aszfaltburkolatú, kiemelt szegélyes gyalogos-védőszigetet, míg a Csaba utca csatlakozásánál a gyalogosforgalom biztonsága érdekében parkolásgátló szigeteket hoznak létre. A Goldmark Károly utca és a Határőr út csomópontját a meglévő szegélyek elhúzásával szűkebbre építik, és a kétoldali parkolást záróvonalakkal szabályozzák.
A Goldmark Károly utca Határőr út és Tóth Lőrinc utca közötti szakasza 400 méteren újul meg. Az itt található buszmegálló is átépül: a csatlakozó 15 méteres peron a szintbe emelésen kívül új szegélyt is kap. A Csemegi utca csatlakozásánál a meglévő útpályát hatméteres szélességűre építik, és a szegélyeket is kijavítják. A bal oldalon lévő garázssor rossz állapotú szegélyét nagykockakőre cserélik, a behajtóit is elbontják, és új aszfaltburkolattal látják el.
A Tóth Lőrinc utcát egy 200 méteres szakaszon, a Goldmark Károly utca és az Istenhegyi út között teszik rendbe. Az utcában lévő buszmegállót erősített aszfaltburkolattal látják el, továbbá a kapubeállóknál a meglévő szegélyeket – az előbbiekben említett szakaszokhoz hasonlóan – nagykockakőre cserélik.

Egyirányú lesz a Várfok utca

A Széll Kálmán tér átépítésével összefüggésben március közepén több hónapra lezárták a Várfok utca alatti villamosalagutat. A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos ideiglenes végállomásától a teret a Vérmező utca felől újonnan kialakított, ideiglenes fémlépcsőkön lehet megközelíteni, átszálláskor a 61-es villamos másik ágához pedig a Krisztina körúton lehet eljutni gyalog.Fovarosi_utfelujitasok_keruletszerte3Közmű- és útépítés miatt március 26-tól várhatóan több hónapra egyirányúvá teszik a Várfok utcát a Vérmező út és Csaba utca közötti szakaszon, az utóbbi irányába. Emiatt a 21-es és a 21A busz a Széll Kálmán térről nem a megszokott végállomásáról, hanem a 102-es busz jelenleg nem használt, Csaba utcai végállomásáról indul.
A Széll Kálmán térről a Széna tér felé vezető 2x2 sávos útpálya jobb oldali két sávját közmű- és vágányépítés miatt a napokban ideiglenesen lezárták, ezért a forgalom a bal oldali útpályán, irányonként egy sávon haladhat. A Széll Kálmán térről az Ostrom utca felé nem lehet felhajtani.Fovarosi_utfelujitasok_keruletszerte2

Átépülő buszvégállomás a Libegőnél

Megújul a fel- és leszállóhely a Zugligeti úton, a 102-es autóbusz Zugliget, Libegő végállomásán. A felszállóhely átépítése már lezajlott az elmúlt hetekben: a buszöbölben nagy teherbírású bazaltbeton burkolatot alakítottak ki, továbbá a buszok pontos beállását segítő, homorú oldalfalú szegély készült, amelynek nyomvonalát is módosították kismértékben a járművek könnyebb kiállása érdekében. A 15 méter hosszúra bővített megállóban a peron is megújult.
A szemközti leszállóhelynél később kezdődnek el a munkálatok, de legkésőbb május végéig ott is befejeződnek. Szintén 15 méter hosszúra növelik a megállót, amely erősített aszfaltburkolatot, új, homorú oldalfalú szegélyt, valamint hosszabb peront kap.

sz.

Pótlóbuszok a 4-es, 6-os vonalán

A budai fonódó villamoshálózat építése, a nagykörúti villamospálya Aradi utca és Tátra utca közötti szakaszának felújítása, továbbá a Margit híd garanciális javítási munkái miatt március 22-től előreláthatóan május közepéig a 4-es és a 6-os villamosok napközben a dél-budai végállomásuktól csak az Oktogonig közlekednek. A Széll Kálmán tér és a Király utca között pótlóbusszal lehet utazni. Éjjel 0 és 4 óra között a 6-os villamos teljes vonalán pótlóbusz jár. A villamospótló számára a Nagykörút és a Margit körút egyes szakaszain buszsávot jelölnek ki, míg útvonala más részein közös sávban haladhat mind a busz-, mind az autóforgalom, ezért a Margit körút–Tölgyfa utca–Margit híd–Szent István körút–Teréz körút útvonal mindkét irányban nehezen lesz járható. A BKK azt javasolja, hogy aki teheti, inkább a 2-es metróval utazzon Buda és Pest között.