Husvet_orome

Húsvét öröme

Huszonhárom alkotó, huszonhárom kép, huszonhárom üzenet. A Galéria 12 Egyesület művészei szép ünnepi kiállítással várják az elmélyülni vágyó látogatókat; a feltámadás, a viszontlátás és az újjászületés várásának örömét mutatják be más-más technikával. A többi között grafikákat, fotókat, fafaragásokat és festményeket láthatunk a kicsiny hegyvidéki kávézóban.
„Ez a kiállítás nem a szenvedéstörténetre koncentrál, hanem az ünnepre és az örömre. Húsvét örömének és a megváltásunk misztériumának megértésében sokat segíthetnek a vizuális alkotások. A többi között ezért is olyan nagyszerű a Galéria 12 Egyesület művészeinek tárlata” – fogalmazott a megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester, aki azt is kiemelte: a művek hozzásegítenek, hogy elmélyülten élhessük át a nagyböjt utolsó időszakát, a nagyhetet, húsvét ünnepét.
Az alkotások mindegyike egyedi módon üzen a szemlélődőnek. Az egyik legérdekesebb Magyar Gábor Világkép című, vegyes technikával készült képe, amelyen egy lepellel letakart kereszt és egy menóra csodálatos összhangját figyelhetjük meg. „Megpróbáltam kicsit nonfiguratív, nagy asszociációs mezőt kínáló jelekből relatív, az egész művészettörténet folyamán használt motívumokat formálni” – avatott be minket a művész.
Feledy Balázs művészeti író ekképpen méltatta a huszonhárom alkotó munkáját: „A húsvét nemcsak szakrális ünnep, hanem a tavasz ünnepe is. Ilyenkor a szent találkozik a profánnal, az isteni az emberivel, az emberi pedig a természettel. A Galéria 12 kiállításának különleges karaktert ad az, hogy az itt látható anyagok valóságosan és jelképesen is sokszínűek.”

BM

A Húsvét öröme című kiállítás április 12-ig látható a Galéria 12 Kávézóban (XII., Hajnóczy József utca 21.).