Menzakartya

Menzakártya: gyors és kényelmes

Márciustól valamennyi önkormányzati üzemeltetésű általános és középiskolában elérhető a hegyvidéki menzakártyarendszer. Az egyedülálló szolgáltatás lényege, hogy a szülők és a diákok az interneten keresztül, egyszerűen és gyorsan intézhetik az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos ügyeket.

Tavaly szeptemberben debütált a hegyvidéki menzakártyarendszer a Németvölgyi, a Zugligeti, valamint a Fekete István iskolában. A tesztüzemet követően márciustól mind a kilenc önkormányzati üzemeltetésű általános és középiskolában elindult a Magyarországon egyedülálló informatikai szolgáltatás.
Az önkormányzat megbízásából – közel másfél éves fejlesztőmunkával – kialakított rendszer célja, hogy leegyszerűsítse a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos ügyintézést és befizetéseket, valamint megkönnyítse az iskolai és önkormányzati dolgozók, továbbá az étkeztetést biztosító vállalkozás munkáját. A legfontosabb újítás, hogy már nincs szükség papíron tett nyilatkozatra az étkezések megrendeléséhez és lemondásához, azaz a szülőknek emiatt nem kell bemenniük az iskolába. Mindez ugyanis gyorsan és kényelmesen elintézhető a hegyvidek.menzakartya.hu internetes oldalon.
Lehetőség van egyedi időtartamra szóló megrendelésre is, ha pedig betegség, vagy más egyéb ok miatt hirtelen kell visszamondani az étkezést, azt az igénybevétel előtti nap délelőtt 9 óráig meg lehet tenni. A rendszer kezeli, befogadja a normatív vagy önkormányzati támogatásokat és az ételallergiás gyerekek adatait is.
Az online működésnek köszönhetően a diákok az új típusú diákigazolvánnyal vagy a menzakártyával vehetik igénybe a megrendelt ételeket. Felgyorsul a menzai kiszolgálás, hiszen a rendelkezésre álló kártyaolvasók és táblagépek segítségével azonnal leolvasható, milyen étkezésre fizették be a gyerekeket. A banki átutaláson és a csoportos beszedésen kívül immár bankkártyával is ki lehet egyenlíteni az étkezési díjat.
Az eddigi tapasztalatokat összefoglalva Nóvé Katalin, a kerületi Gazdasági Ellátó Szolgálat (GESZ) igazgatója elmondta, hogy a menzakártyarendszer kiválóan, az elvárásoknak megfelelően működik, a szülők többsége már elvégezte a regisztrációt. „Egyelőre alapvetően a papíralapú megrendelések szerint folyik az étkeztetés, hiszen a szülőknek mindig a tanév elején kell nyilatkozni erről – tette hozzá. – Az év közbeni változtatások azonban többnyire már a menzakártyarendszer segítségével történnek. A visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a szülők elégedettek a szolgáltatásokkal, szívesen használják a rendszert.”
Azok számára, akik nem rendelkeznek interneteléréssel, valamennyi iskola hozzáférést tud biztosítani a menzakártya webes felületéhez. A rendszer a GESZ mindennapi munkáját is megkönnyíti, hiszen az étkeztetéssel kapcsolatos összes adat azonnal lehívható. A rendelkezésre álló, mindig naprakész rendelési mennyiségek ismeretében az étkeztető cég pontosan annyi ételt szállíthat, amennyire valóban szükség van.
A GESZ igazgatója hangsúlyozta: hasonló megoldások más oktatási intézményekben is működnek, azonban egyik sem annyira sokrétű és könnyen kezelhető, mint amilyen a hegyvidéki rendszer. Az alkalmazás ráadásul kiterjeszthető a beléptetésre és a készpénz nélküli vásárlásra is – ez utóbbi azt jelenti, hogy a szülők és a gyerekek a menzakártyarendszer segítségével teljesíthetnék az iskolai befizetéseket.

M.