Onkentesek_dolgoztak_a_Normafa_lejtoin

Önkéntesek dolgoztak a Normafa lejtőin

A Normafa környékén található lejtős rétek erdősávval, facsoportokkal határos részein is lépten-nyomon találkozhatunk a decemberi jégkár pusztításával. A kidőlt törzseket, leszakadt ágakat az itt élő számos védett növény- és állatfaj megóvása érdekében nem lehet erdészeti járművekkel elszállítani, ezért kézi erővel kell összegyűjteni és elvinni a lehullott faanyagot azokra a helyekre, amelyeket a szállítójárművek is megközelíthetnek. Mivel ez meglehetősen időigényes, emberi erőforrásokat igénylő feladat, a terület fenntartója, az önkormányzat által alapított Normafa Fenntartó és Üzemeltető Intézmény segítséget kért az elvégzéséhez.
Az elmúlt napokban két önkéntes csapat dolgozott a Normafa környéki réteken. Az egyik egy dolgozói kollektíva volt, amelynek tagjai a Nivea-termékeket forgalmazó Beiersdorf Kft. kerületi irodájából érkeztek, összesen huszonnégyen. „Nem az első alkalommal vagyunk itt – mondta el Nagy Andrea HR-vezető. – Tavaly ősszel szintén ezen a környéken dolgoztunk, akkor szemetet szedtünk három kijelölt területen.” A kft. munkatársa hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem iránt elkötelezett, kerületi székhelyű cégként szívükön viselik a hegyvidéki zöld területek sorsát, ezért az önként jelentkező kollégákkal a jövőben is igyekeznek kivenni részüket a Normafa környékén adódó feladatokból.
A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület a természetvédelmi célú közösségi munkák rendszeres szervezőjeként ezúttal huszonöt diákkal segédkezett a jégkármentesítésben. A csapattal – amelynek tagjai négy budai oktatási intézményből, köztük a hegyvidéki Arany János iskolából érkeztek – a Nagy-egyetemi- és a különösen meredek Kis-Norma-lejtőn gyűjtöttek össze jelentős mennyiséget a letört faágakból mesélte Woynárovich András, az egyesület elnöke. A közösségi szolgálatot végző diákok március végén és április elején még további három alkalommal kapcsolódnak be a szakemberek által megjelölt kármentesítési munkálatokba.

d.