Szoftverhiba miatt késett az adóértesítések postázása

Az önkormányzathoz befolyó adók (kommunális, építmény-, telek-, idegenforgalmi, gépjármű-) befizetésének törvényben megszabott határideje március 15-e. A kerületben élők az idén némi csúszással, az azt megelőző héten kapták meg az erről szóló értesítést és a csekket. Ezért az önkormányzat április 3-ig mindenfajta büntetés kirovása nélkül elfogadja a teljesítést – tájékoztatta lapunkat Orosz György, az adóigazgatási iroda vezetője.
Az adminisztrációs költségek és a feldolgozás idejének csökkentése érdekében az önkormányzat egy csekknyomtatást vezérlő programot szeretett volna bevezetni. Menet közben derült ki, hogy a szoftver nem alkalmas a feladatra, ezért az adóigazgatási iroda kénytelen volt a hagyományos módon összeállítani az adóbefizetési értesítéseket. Azért, hogy ne legyen még nagyobb a késedelem, a munkatársak hétvégén is dolgoztak, hogy mindenki megkapja határidőn belül a leveleket. Összesen 125 ezer oldalt kellett kinyomtatni, 35 ezer borítékot postázni.
Orosz György hangsúlyozta: aki április 3-ig teljesíti adózási kötelezettségét, annak nem kell fizetnie semmiféle késedelmi díjat. Erről a határidő lejártát követően a kerület honlapján tájékoztatták a lakosságot, valamint a betelefonálókat is megnyugtatták.
„A befizetések kilencvenöt százaléka időben megérkezett, amit ezúton is szeretnénk megköszönni a hegyvidékieknek. Egyúttal mindenkitől elnézést kérünk a kényelmetlenségért!” – mondta az adóigazgatási iroda vezetője, hozzátéve, időközben sikerült egy hibátlanul működő szoftvert beszerezni, a hátralékos felszólításokat már ennek segítségével küldik ki.

m.