Szoultol_az_Uraniaig

Szöultól az Uránia filmszínházig

Traub Viktória animációsfilm-rendező a Vastojás című animációs filmjével, míg Csernátony Lukács László a „The King Is Sold” festménysorozatával aratott osztatlan sikert a szakmában. A Böszörményi úton élő és dolgozó fiatal művészpárral beszélgettünk.

Idestova két éve beszélgettünk, azóta sok minden történt önökkel. Hogy vannak mostanság?

Traub Viktória: Folyamatosan dolgozunk. Laci rendszeresen kiállít, én pedig animációs filmeket készítek. Nemrég jöttünk haza Szöulból. Ez az út több szempontból is emlékezetes volt.

Csernátony Lukács László: A szöuli Kortárs Múzeum meghívott ösztöndíjasaként három hónapot töltöttünk Dél-Koreában. Érdekes, hogy a mienkéhez képest higgadt és rengeteg udvariassági formulából álló koreai mentalitás mennyire vevő volt arra a dekadens életérzésre, amit a képeim közölnek. Szöulban tizenhat festményt készítettem, és két audiovizuális, kísérleti videomunkát – az utóbbit Vikivel közösen –, amelyeket itthon a TAT Galériában április elsejéig lehet megtekinteni.

Milyen stílusú anyagot készített?

CSLL: Közel öt éve járom körül a konzumidentitással kapcsolatos kérdéseimet fiktív propagandaposzterek formájában, amelyek a trash-esztétika, az urbánus folklór és a brand identitás mítoszát kanonizálják. Rengeteg kiállításon jártunk, a többi között egy turisztikai giccsgalériába is ellátogattunk. Ott találkoztam az egyik ismert koreai uralkodót ábrázoló kép másolatával. A festmény előtt, a földön találtam egy színes pöttyöt, ezt szokták ragasztani az eladott képek mellett lévő képcetlire. Ahogy ott álltam, eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne a király homlokára felragasztani a matricát, hiszen a pöttynek ebben a kontextusban nem vallási, hanem anyagi üzenete lenne. Vagyis a király mint egy birtokolható popmárka jelenne meg. Otthon elkészítettem, és ez lett a kiinduló képe a „The King Is Sold” (A király eladva) című sorozatomnak.

Nem sértődtek meg? Milyen volt a kép fogadtatása?

CsLL: Pozitív, hiszen nem a koreai kultúrát kritizáltam, hanem a városi információs hulladékot. Szöul egy huszonnégymillió fős metropolisz, értik az urbánus festészetet. A környezet nagyon inspirálóan hatott ránk: az ott töltött idő alatt a közös videoprojektünket, a The Nancy Brücke Experimentalt is folytattuk.

Mesélnének erről egy kicsit?

TV: Kifejezetten kísérletező anyagról van szó. Átmenetet képez a zene és a kép között: a kettő egymás nélkül nem működik. Laci álló-, én mozgóképben gondolkozom – a különböző nézőpont nagyon aktivizál minket. A projektben a szöuli metró szignálja adja a zenei aláfestés alapját.

CsLL: Szöulban a metróvonalakat különböző cégek birtokolják, mindegyik cégnek más a szignálja, ez akusztikailag is segíti a tájékozódást. Az anyagunkban a Subway 2 hangja csendül fel. A The Nancy Brücke a rohanó, robbanásszerűen fejlődő metropoliszt mutatja be a nézőnek.

Hogyan kell elképzelni azt, amikor együtt dolgoznak?

TV: Nagyon jól kiegészítjük egymást. Persze, van olyan, amikor ellenkező az elképzelésünk, de ez egyáltalán nem probléma, sőt! A közös munkák mindig egy közös impulzussal kezdődnek, amivel elindul egy intellektuális játék, dobáljuk egymásnak a gondolatokat. Leegyszerűsítve így jönnek létre a Nancy Brücke-videók.

CSLL: Mindketten vizuális művészek vagyunk, így szakmailag is hozzá tudunk szólni egymás munkájához. A hétköznapokon egyébként a lakás két legtávolabbi pontján dolgozunk, nemegyszer e-mailben kommunikálunk. Így szoktuk megbeszélni azt is, hogy mikor ebédeljünk együtt a konyhában.

Viktóriáról az MTVA Macskássy 2013 pályázat keretében készített Vastojás című animációs filmje kapcsán hallhattunk mostanság. A premier osztatlan sikert aratott.

TV: A történet Benedek eltévedéséről és szürreális hazatalálásáról szól. A főhős fantáziavilágában kalandozunk, itt találkozunk a Vascsirkével, a Szélhárfával és Irgum Burgulával, az óriásharcsával, akik mind a mocsári erdő mesebeli lényei. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy magam köré gyűjtsek egy lelkes és szakmailag is nagyon megbízható stábot. Az első, zártkörű bemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban várakozáson felüli fogadtatással zajlott. Az eseményt egy héttel később kiállítás kísérte a Deák 17 Galériában. Már dolgozom a mesekönyvön, ami a filmből készül, a megjelenése ősszel várható.

Mindkettőjükről sokat hallani az utóbbi időben. Mi ennek a titka?

TV: Igyekszünk olyan környezetet teremteni magunk köré, aminek köszönhetően mindketten zavartalanul a szakmánknak élhetünk.

CSLL: Állandóan dolgozunk, folyamatosan igyekszünk jelen lenni a szakmában. A többi már nem rajtunk múlik.

Boussebaa Mimi

 

A Vastojás című animációs film április 3-án 14.35-től látható az M2/Petőfi Tv csatornán.