Sztárok és rekordok a vívó világkupán

Harmadszor adott otthont vívó világkupának és immár második alkalommal finálénak a MOM Sport. A férfi és női párbajtőr WestEnd Grand Prix ráadásul több csúcsot is megdöntött.
A kiemelt Grand Prix-versenyek közül a hegyvidékin indult a legtöbb vívó, csak férfi párbajtőrben 296-an neveztek, ami az országonkénti versenyzőlimit bevezetése óta sportági rekord. És ez nem minden: a férfiaknál a világranglista első huszonkilenc versenyzője kivétel nélkül pástra lépett, a nők mezőnyéből mindössze az ötödik helyen álló ukrán vívó nem jött el Budapestre. A magyarok is nagy számban képviseltették magukat, a két fegyvernemben húsz-húsz hazai párbajtőröző, köztük a világranglistát vezető Szász Emese és a két évvel ezelőtti világbajnok férficsapat valamennyi tagja pástra lépett.
A sztárokkal teli mezőnyt az eseményhez méltó körülmények fogadták: a MOM Sport nagycsarnoka mellett több kiegészítő helyiséget, valamint a külső, nagy sátrat is a résztvevők és a közönség rendelkezésére bocsátották. Érdeklődőből pedig nem volt hiány, a három nap alatt többször is telt ház volt” – mesélte Buranits Ildikó.
A MOM Sport vezetője elmondta, hogy a versennyel a sportközpont bekerült a világ három legjelentősebb vívóhelyszíne közé, ráadásul a kerület gazdasági életét is sikerült felpezsdíteni. „A Grand Prix-nek köszönhetően a szállásfoglalásokon keresztül több mint hetvenmillió forint bevételt könyvelhettek el a helyi vállalkozások” – hangsúlyozta Buranits Ildikó.
A rendezés kifogástalan volt – ezt a szövetség vezetői is kiemelték –, ám sajnos magyar versenyző nem került be a legjobb nyolc közé. A női párbajtőr WestEnd Grand Prix Sákovics József Emlékversenyen Szász Emese, Révész Julianna és Budai Dorina a nyolcaddöntőig jutott, míg a férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix Vass Imre Emlékversenyt Imre Géza a legjobb 32 között zárta. Az utolsó csörték végén a koreai Shin A-Lam és az észt Novoszjolov állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

(m.)