Vigyazzunk_az_erdore

Vigyázzunk az erdőre!

Végre itt a tavasz, aminek az egyik csalhatatlan jele, hogy a melegebb napokon, különösen hétvégén, egyre többen kirándulnak a város környéki erdőkbe. Bár a természet csak lassan éled téli álmából, a növényzet és az erdei állatok védelmére már most is figyelni kell!

Még nem sikerült teljesen eltüntetni a decemberi ónos eső utáni jegesedés okozta fapusztulás nyomait, a letört ágakat és a kidőlt fákat, ezért ajánlott a megnyitott turistautakon maradni a budai erdőkben. Továbbra is védett a hóvirág, aminek eszmei értéke tízezer forint. Ennyit kell fizetni bírságként, ha valaki egyetlen példányt leszakít, míg tíznél több virág leszedése esetén bűncselekmény miatt indít eljárást a hatóság – figyelmezteti az erdőjárókat közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.
Ne nyúljunk a szintén ilyentájt megjelenő foltos szalamandrához sem, amelynek természetvédelmi értéke ötvenezer forint! A színpompás és rendkívül hasznos hüllő természetes élőhelyéről kiragadva gyorsan elpusztul.
Sokan érkeznek az erdőkhöz gépkocsival, emiatt elsősorban hétvégén alakulnak ki parkolási gondok a közutak és a turistautak találkozási pontjainál. Rendszeresen előfordul, hogy az autók elállják a sorompóval védett erdei utakat, akadályozva ezzel az erdőben dolgozók, valamint a mentők és a tűzoltók munkáját. Ezért aki teheti, a tömegközlekedési eszközöket vegye igénybe, vagy pedig a kijelölt parkolókat használja.
A sokéves tapasztalatok szerint tavasszal különösen gyakoriak az erdőtüzek. Ezek okozója legtöbbször az emberi gondatlanság: az őrizetlenül hagyott, vagy nem megfelelően eloltott tábortűz, esetleg egy eldobott cigaretta miatt pillanatok alatt lángra kaphat az erdő. Télen ugyanis nagy mennyiségű elhalt növényi rész, fű és ágak halmozódnak fel a fák alatt, amelyek a hideg időben néhány nap alatt kiszáradnak, és később könnyen tüzet fognak.
Ezért kell mindig betartani a tűzgyújtási tilalmat – olyankor a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni –, amiről a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók aktuális információk. Az erdőkben kizárólag a kijelölt helyeken szabad tüzet rakni, a tábortüzet pedig távozás előtt gondosan el kell oltani. A legjobb ehhez bő vizet és földet is használni, és mindig meg kell győződni arról, hogy sehol nem maradt izzó parázs.

em.