Akinek_a_magyar_szo_a_legszebb_ajandek1

Akiknek a magyar szó a legszebb ajándék

Ajándékokat küldenek, hozzájárulnak a gondtalan vakációkhoz, levelekben érdeklődnek hogylétükről, s ami a legfontosabb: rengeteget tesznek azért, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. A Keresztszülő programnak köszönhetően egyebek mellett ilyen segítséget kapnak azok a csángó gyerekek, akikről keresztszüleik távolságot nem ismerve gondoskodnak. A különleges mozgalomról Legeza László, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány elnöke mesélt lapunknak.

Alapítványuk azokért a csángó gyerekekért küzd, akiknek önök nélkül nem nagyon lenne lehetőségük a magyar nyelven való tanulásra. Mi ellen kell valójában harcolniuk?

– Anyanyelvünk kellő magyarságtudat nélkül csak egy „haszontalan” nyelvismeret a román mellett, és sajnos ezt gyakran tudatosítják is a moldvai magyarokkal. Ennek ellenére évszázadokon át fennmaradt a nyelv, a számtalan ősi, sok esetben honfoglalás kori hiedelemmel együtt. A legendák szájról szájra terjedtek, a hagyományok pedig a szülőktől, nagyszülőktől jutottak el az unokákhoz. Nem tudatosan maradtak ki az életükből a különböző nyelvújítások, vagy az új európai áramlatok, hanem talán a nemzeti és vallási elszigeteltségük okozta ezt és a szép dolgokhoz való ragaszkodásukat. Ragaszkodtak a szép viselethez, a történetekhez, a tánchoz és a népdalokhoz. A globalizáció azonban mindezt gyorsan rombolja. Napjainkban a csángó magyar családok többségében a szülők még tudnak magyarul, de a gyermekek már nem értik, csak éneklik a dalokat. Ezért az oktatási programunkban a magyar nyelv tanításához szervesen hozzátartozik a magyar nemzeti tudatuk erősítése.Akinek_a_magyar_szo_a_legszebb_ajandek2

Keresztszülő programjuk évek óta hatalmas népszerűségnek örvend. Miről szól valójában a mozgalom, és miért volt szükség az életre hívására?

– Lényegében a rendszerváltozás után hamar megkezdődött a moldvai magyar oktatás, magánházakban, sokszor az utca padjain, titokban. Szervezett formában, Böjte Csaba testvér ötlete alapján, pontosan tíz éve indult a „keresztszülői mozgalom”, amihez bárki csatlakozhat. A főként Magyarországon élő támogatókat a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület fogja össze, míg a pénzbeli támogatások fogadására létrejött A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány. A moldvai oktatást kezdetben a helyben bejegyzett Moldvai Csángómagyarok Szövetsége szervezte, koordinálta, három éve pedig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége irányítja, vezeti és ellenőrzi a szakmai munkát. Sajnos az oktatási programunkban részt vevő több mint kétezer gyermek csak egynegyedének jut keresztszülő, de szerencsére a magyar állam kiegészíti ezeket a támogatásokat. Köszönet ezért a kormányunknak! Ugyanakkor a személyes kapcsolat érdekében igyekszünk növelni a keresztszülők létszámát.

Emlékszem, amikor a Barabás Villában a csángó gyerekek egy mesés műsorral örvendeztették meg a Magyarországon élő keresztszülőket. Itt beszélgettem az egyik kislánnyal, aki, amikor megkérdeztem, hogy érzi magát itt, a Hegyvidéken, rám nézett, és csillogó szemekkel ezt mondta: „Boldog vagyok, hogy itt lehetek ezen az erős (szép) estén!” Milyenek valójában a csángó gyerekek?

– Minden szeretet jó érzéssel tölti el az embert, különösen napjainkban, amikor gyakran még a meglévő szeretetet is szégyelljük kimutatni. És ha a szeretet egy gyermek felől árad, az igazi kincs. Igazán azok a keresztszülők ismerik őket, akik több éve támogatják tanítatásukat. Az ő kapcsolatuknak nem az a lényege, hogy havonta hozzájárulnak az oktatási költségekhez – bár ez is nagyon fontos –, hanem az, hogy meglátogatják egymást, leveleznek, nyáron táboroztatják a gyerekeket, karácsonykor pedig a keresztszülők ajándékokat küldenek Moldvába; nagyon mély és személyes kötelék van tehát köztük.

Az ünnepség egyebek mellett azért is különleges volt, mert itt mutatkozott be az alapítvány új elnökeként. Akkor így beszélt vágyairól: „Ami eddig jó volt, azt megőrizzük. Remélem, a keresztszülők létszáma növekszik, a csángó fiatalok pedig egyre jobban tanulnak majd magyarul. Jó lenne egy magyar nyelvű kollégiumot létrehozni, az álmok netovábbja pedig egy magyar nyelvű középiskola.” Hogyan értékeli az elmúlt két esztendőt?

– Eseményekben gazdag két évet tudok magam mögött, aminek során alaposan megismerhettem munkánk minden részletét és valóságát. Utóbbi helyre tette álmaim egy részét, de reményeim változatlanok. Böjte Csaba testvér meggyőzött, hogy az egyházi fenntartású moldvai magyar középiskola egyelőre álom maradjon, egyébként is nagyon kevés csángó gyermek jut el gimnáziumba. Szakmát már többen szeretnének tanulni, és szakmunkásokra is nagy szükség van. Elsőként egy magyar szakmunkás-kollégiumot szeretnénk megvalósítani Bákóban. Az épülethez szükséges pénzt a keresztszülők már összeadták, volna is a célnak megfelelő épület, de egyelőre nem találunk munkatársat, aki Bákóban élve ellátná a nevelőtanári, gondnoki feladatokat. Reméljük, mihamarabb lesz megoldás!

Boussebaa Mimi

 

Legyen Ön is keresztszülő! Adamik Ágnes iro­davezetőnél lehet jelentkezni. Postai cím: AMMOA, 1126 Budapest, Böszörményi út 20–22. Telefon: +36-20-564-7055. E-mail: ammoa@csango.eu