Akit_egyszer_a_muveszet_megerint1

Akit egyszer a művészet megérint…

„Miért hiszek?” – erre a kérdésre válaszol Borza Teréz abban az interjúkötetben, amelynek köszönhetően olyanokat tudunk meg a Galéria 12 Egyesület vezetőjéről, amikről eddig nem hallhattunk. A különleges könyv főszereplőjével Feledy Balázs beszélgetett a Kulturális Szalonban.

Annak ellenére, hogy mindig rohan, mindenkire jut ideje. A Galéria 12 Egyesület tagjainak kiállításairól pedig sosem hiányozhat: ő az, aki szép szavakkal méltatja a művészeket, majd itallal és pogácsával kínálja a közönséget. A zenét különösen szereti – ez már sokaknak feltűnt. A tárlatmegnyitó ünnepségeken mosolyogva, csukott szemmel szokta végighallgatni a hangjegyek táncát. Talán fel sem tűnik neki, hogy olyankor mindenki őt figyeli.
Eddig ennyit láttunk Borza Terézből, akit most egy különleges interjúkötetnek köszönhetően ismerhetünk meg igazán.
A Miért hiszek? című könyvben Dvorszky Hedvig művészettörténész beszélget a porcelánművésszel munkáról, érzésekről, gondolatokról, múltról, jövőről. A kiadványból egyebek mellett fény derül arra, hogy Borza Teréz ötödik gyerekként született zenész családjába, és arra is, miképpen találta meg hivatását.Akit_egyszer_a_muveszet_megerint2„Akit egyszer a művészet megérint, azt haláláig nem hagyja nyugodni. Mindig valami jobbat, szebbet szeretne alkotni. Ma is úgy fogalmazom meg ars poétikámat, mint amikor elkezdtem ezt a gyönyörű porcelánművészeti pályámat. Kiállításaimmal, munkáimmal vissza szeretném szólítani az embereket a természetbe; oda, ahol minden rosszat elfelejthetünk legalább egy kis időre” – vallja Borza Teréz, akinek legismertebb köztéri szobra, a Hajnalfény a Gesztenyés kert egyik ékessége. Az alkotás különlegessége az egyedi formán túl az, hogy a fény játékát kihasználva különösen szép vizuális élményben részesíti a járókelőket.
„Olyan jó lenne, ha mindenkivel készülne egy ilyen beszélgetés! Felfedezhetnénk egymásban a hozzánk hasonlót, a valódit, a képességeket, a gondolatokat, amelyek a lelkünkben lakoznak. A könyvnek köszönhetően megismerhetjük a Galéria 12 Egyesület vezetőjét, az embert, aki ezer szállal kötődik a Hegyvidékhez” – méltatta az interjúkötetet Pokorni Zoltán polgármester, aki elmondta, reméli, hogy mást is megérint majd az a nyugalom, amit a porcelánművésszel készült beszélgetés olvasása közben érzett.

B. Mimi