Elkeszult_a_Normafa_rehabilitaciojanak_elso_uteme1

Elkészült a Normafa rehabilitációjának első üteme

Megújult sétány, új padok, asztalok, szemetesek, irányjelző és tájékoztató táblák, kerékpártárolók, átépült Anna-réti játszótér – mindezek a fejlesztések a Normafa-rehabilitáció első ütemében készültek el. A részleteket a helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertette Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester.

Két évvel ezelőtt fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amelyik lehetővé tette, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat – a magyar önkormányzatok közt egyedüliként – erdőterület fenntartójává válhasson, s így átvegye mintegy 350 hektár állami erdő kezelését a Normafánál. Pokorni Zoltán polgármester szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert nem volt igazi gazdája a területnek, amely a Margitsziget után a második leglátogatottabb közparkként funkcionál a fővárosban – egy-egy napsütötte, hétvégi napon 10-15 ezren is ellátogatnak a Normafához.
A polgármester elmondta: a Normafával kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma, hogy kis helyen koncentrálódik az ideérkezők nagy tömege, ezért a következő esztendők feladata elérni azt, hogy a hegygerinc mellett más helyszíneket is célba vegyenek a látogatók, hogy a terület leterheltsége csökkenjen. Szeretnék továbbá elősegíteni, hogy a jövőben kevesebben menjenek fel autóval a Normafához, és inkább a hegy lábánál kialakítandó parkolóknál álljanak meg, ahonnan jól kiépített útvonalakon lehet majd felsétálni a hegytetőre.
A közösségi közlekedés fejlesztése is kiemelt cél. A tervek szerint elektromos meghajtású buszok közlekednének a környéken, emellett pedig megtörténhet a fogaskerekű vasút felújítása, a vonal Normafáig, valamint Széll Kálmán térig történő meghosszabbításával együtt.
A fogaskerekű-projekt engedélyezési terveinek kidolgozását a főváros megbízásából már elindította a Budapesti Közlekedési Központ, a kerületi képviselő-testület pedig novemberi ülésén tűzi napirendre a vasút fejlesztése által érintett területek építési szabályzatát. A gyermekvasút és a Libegő felújítását is szeretné elérni az önkormányzat, ennek érdekében tárgyal az üzemeltetőkkel, a MÁV-val, illetve a BKV-val.
Pokorni Zoltán megemlítette, hogy a rehabilitációs munkák megkezdése előtt Natura 2000-es természetvédelmi hatásvizsgálatot, utána pedig megvalósíthatósági tanulmányt készíttettek, mindezzel párhuzamosan pedig sok civil szervezettel és zöldszervezetekkel folytattak társadalmi egyeztetést. Az ezek alapján kialakított Normafa-programról ez év májusában helyi népszavazást hirdettek, amin a résztvevők több mint 80 százaléka támogatta a bemutatott elképzeléseket.
A népszavazás óta lezajló munkálatok egyik legjelentősebb eleme volt a Normafa út és a Libegő felső végállomása közötti sétaút helyreállítása. Váczi János alpolgármester elmondta, hogy a két és fél kilométer hosszú, sokak által használt ösvény rendbetételét nem lehetett tovább halogatni, mert a kiálló kövek, gyökerek balesetveszélyt jelentettek a futókra, a kirándulókra, a kerékpározó gyerekekre.
A sétányfelújítás során a Normafától az Anna-rétig három méter, onnan tovább a Libegőig két méter szélességben stabilizált, vízáteresztő murvaburkolatot építettek ki a szakemberek. Az útvonal mentén pihenőhelyeket hoztak létre, padokkal, asztalokkal, továbbá új szemeteseket, irányjelző és tájékoztató táblákat, kerékpártárolókat is kihelyeztek. Az új, egyedi tervezésű erdei „bútorok” egységes megjelenésűek, amelyeknél általában a mészkövet kombinálták a tömör, felületkezelt tölgyfahasábokkal. Az eltávolított, de még használható padokat nem dobták ki, hanem felújították, és az erdőterület más részein helyezték ki.
Az Anna-réten szintén látványos változások történtek, teljesen megújult a korábbi játszótér. Az alpolgármester kiemelte, hogy az ottani munkálatokat is lakossági fórum előzte meg, ezen hegyvidéki családok mondták el véleményüket a tervekről.Elkeszult_a_Normafa_rehabilitaciojanak_elso_uteme2Összesen tizennyolc új, a környezetbe illő, fából készült játszóeszköz került ide, a kisebb és nagyobb gyerekek számára egyaránt kínálnak játéklehetőséget. A fogyatékkal élőket képviselő szervezetek javaslatára – amelyek az ősszel megkezdett közösségi tervezési munka során közreműködnek a Normafa rehabilitációjában – integrált játszótér készült, azaz a játszóhelyet a sérült és az egészséges gyerekek is tudják használni. A játékok környezetében, több mint hatszáz négyzetméteren, fenyőkéreggel borított eséscsillapító felületet hoztak létre.Elkeszult_a_Normafa_rehabilitaciojanak_elso_uteme3Az alpolgármester elmondta, hogy az Anna-réti játszótér mellett illemhelyet és ivókutat is kialakítanak még az idén. Jövőre a futók, sífutók által kedvelt MHK-kört szeretnék rendbe tenni, valamint megindulna a Jánoshegyi út rekonstrukciója.

szd.