Ezer_darut_hajtogattak_a_KIMBI-s_csaladok

Ezer darut hajtogattak a KIMBI-s családok

KIMBI Közösségi Klub néven újfajta szülői fórumot teremtett a KIMBI Óvoda. A kezdeményezés célja, hogy az intézményben legyenek olyan rendszeres összejövetelek, amiken a szülők kötetlen formában beszélhetnek meg aktuális témákat, valamint aktív módon kapcsolódhatnak be az óvoda életébe. Az első találkozón a felnőttek darumadár-hajtogatással segítették a gyerekek munkáját.

Az origami világnapja alkalmából a KIMBI Óvodába járó gyerekek és szüleik ezer darumadarat hajtogattak, hogy elküldjék azokat Japánba, a Hirosimai Békeparkba. A daruhajtogatás hagyománya Szaszaki Szadakó tragikus történetéhez kapcsolódik, aki kétéves volt, amikor Hirosimát atomtámadás érte. Szadakó tizenkét esztendős koráig egészséges, sportos életet élt, akkor azonban az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, ami a bombázás utóhatásaként jelentkezett.
A kórházban Szadakónak egyik barátnője egy ősi japán legendát mesélt, miszerint aki ezer darumadarat hajtogat, annak valóra válik egy kívánsága. A kislány élni akart, ezért papírhajtogatásba kezdett, amit kórházi kezelésének nyolc hónapja alatt egy napra sem hagyott abba. Halála napjáig, 1955. október 25-ig 644 darut sikerült elkészítenie – az ezer darabhoz még hiányzó madarakat barátai hajtogatták meg és helyezték mellé a sírjába.
Szadakó személye előbb Japánban, később világszerte a béke szimbólumává vált. Barátai kezdeményezésére avatták fel 1958-ban azt a szoborparkot Hirosimában, amely Szadakó és az atombomba pusztításának áldozatul esett valamennyi kisgyerek emlékét őrzi.
„A gyerekek és szüleik a darumadarak többségét otthon hajtogatták, de voltak szülők, akik egyik délután bejöttek az óvodába, és a munkatársaimmal együtt egy tea és kötetlen beszélgetés mellett készítették el a hiányzó papírfigurákat” – mondta el Gallina Ilona, az intézmény vezetője.
A közös alkotómunkát a KIMBI Közösségi Klub első összejövetelén végezték a szülők. A tervek szerint havi rendszerességgel megtartott találkozók legközelebbi alkalmán, a Mikulás-ünnepségre készülve, az ajándékcsomagok összeállításában közreműködnek majd.
További elképzelés, hogy jövőre előadásokat hallgathatnak, valamint gyermek-elsősegélynyújtó képzésen vehetnek részt az érdeklődők. Különféle önkéntes akciókhoz is csatlakozhatnának, így például tavasszal részt vennének a kerülettakarításban. A szervezők azt is tervezik, hogy az egészséges életmód népszerűsítése érdekében – az egyik klubtag segítségével – Zumba-órákat tartanak majd a KIMBI Közösségi Klubban.

d.