Figyeljünk a fűtőberendezésekre!

Sajnos minden évben előfordulnak szén-monoxid-mérgezések. Az akár halálos kimenetelű háztartási balesetek döntő többségét a nem megfelelően működő fűtőberendezések vagy a kémények hibája okozza.
Budapesten a múlt évben kilencvennyolcan szenvedtek mérgezést, ketten életüket vesztették a színtelen-szagtalan gáz belélegzése miatt. A szén-monoxid ugyanis a tüdőn keresztül bekerül a vérbe, ahol megakadályozza az oxigén felvételét. Rendkívül veszélyes, megfelelő készülék hiányában gyakorlatilag lehetetlen észlelni.
Figyelmeztető tünet, ha a lakásban, zárt ajtók és ablakok mellett, hirtelen szédülni kezdünk, megfájdul a fejünk, úgy érezzük, hogy felkavarodik a gyomrunk, esetleg látási és hallási zavarokat tapasztalunk. Ilyenkor azonnal kapcsoljuk ki a fűtőberendezéseket (cirkó, konvektor, vízmelegítő), csináljunk huzatot, és hagyjuk el a lakást! Szabad levegőn egy óra alatt kitisztul a szervezetből a szén-monoxid fele.
A megelőzés érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat arra kéri a közös képviselőket, valamint a lakókat, hogy jelezzék a polgármesteri hivatalban, ha olyan kéményről, tüzelőberendezésről van tudomásuk, aminek a használata szén-monoxid-visszaáramlást és így mérgezést idézhet elő! A felhívás azokra a társasházakra vonatkozik, amelyekben a kerületi önkormányzat is rendelkezik tulajdoni hányaddal, ezért tulajdonosként feladata hozzájárulni az épület fenntartásához és biztonságos működtetéséhez.
A bejelentéseket a 224-5900/353-as telefonszámon, valamint a bodo.gabor@hegyvidek.hu és a vagyon@hegyvidek.hu e-mail címeken lehet megtenni.

(m.)