Folytatodott_a_kozos_tervezes

Folytatódott a közös tervezés

Szeptember végén indította el az önkormányzat a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő közösségi tervezési programját a Normafa megújítása kapcsán. Az első, Anna-réti találkozó után ezúttal a polgármesteri hivatalba invitálták a sérültekkel foglalkozó szervezetek képviselőit, hogy tovább egyeztessenek a felmerülő ötletekről.

Miként lehet segíteni a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét a Normafa rehabilitációja során? Ez a témája annak a közösségi tervezési programnak, amit a Hegyvidéki Önkormányzat indított el, és aminek második találkozóját a polgármesteri hivatalban rendezték.
A megbeszélésen az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont két munkatársa elmondta, hogy egy látássérült önkéntesükkel letesztelték a Normafánál a felújított sétaútvonalat, és azt tapasztalták, hogy a szegély fehér bottal nehezen követhető, továbbá könnyen bele lehet ütközni a sétaútba ékelődő fákba és az út szélére kihelyezett padokba. Ezért azt javasolták, hogy a szegélyeken, valamint az úton lévő tereptárgyak környezetében eltérő burkolatot alakítsanak ki, így figyelmeztetve a látássérülteket a közelgő akadályokra. Ezzel egyetértve Borbíró Zoltán, a Zöld Hegyvidék Konzorcium projektvezetője hozzátette: az akadályok környezetében néhány helyen mintafelületeket hoznak létre, amiket kipróbálhatnak majd a fehér bottal közlekedők.
A mozgássérültek igényei kapcsán elhangzott, hogy a Hegyhát út mellé – a Gennaro Verolino iskolával szemközti, egykori honvédségi területre – tervezett játszótéren kerekesszékeseknek is telepítsenek majd játékokat, például kerekesszékkel használható hintát. A Gennaro Verolino iskola képviselője támogatandónak tartotta a megismert játszótér-koncepciót, akárcsak azt a célkitűzést, hogy a fogyatékkal élő és az egészséges gyerekek együtt tudják használni a játékokat.
A javaslatok között szerepelt, hogy kerekesszékkel könnyen megközelíthető tűzrakóhely épüljön a Normafa környékén – Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetőjének válaszából kiderült, hogy lesz ilyen az Anna-réten –, felmerült továbbá, hogy a síház mögött készüljön a mozgássérültek által is használható tornapark. Borbíró Zoltán ez utóbbi ötlet kapcsán elmondta, hogy a közelben, a székely kapunál már vannak nyújtásra alkalmas eszközök – ha szükséges és megoldható, a speciális igényeknek megfelelően kiegészítik a tornaszereket.
A jelenlévők akadálymentes illemhelyek létesítését is kérték. Mikó Gergely tájékoztatása szerint ezekből hamarosan több is készül a területen.
A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) képviselői részletes javaslatcsomaggal érkeztek a megbeszélésre. Felvetették, hogy mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelyekre lenne szükség, az autóbuszokon bővíteni kellene a kerekesszékesek szállítási kapacitásait, valamint a Libegőt kerekesszék szállítására is alkalmassá kellene tenni. Ajánlották, hogy épüljön egy szabadtéri fitneszpark speciális eszközökkel, továbbá a játszótereken akadálymentesített játékokat, valamint esőbeállókat helyezzenek ki. Az elképzelt fitneszpark és a tervek szerint újjáépülő sípálya esetében javasolták, hogy olyan személyek – akár önkéntesek – legyenek majd jelen, akik segíteni tudják a sérültek sporttevékenységét. Megemlítették továbbá, hogy mindenkit, aki a Normafa területén dolgozik, fel kellene készíteni arra, milyen módon segíthet a fogyatékkal élőknek.
A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője a FODISZ munkatársainak elmondta, parkolóhelyeket jelölnek ki mozgássérülteknek, valamint megkeresik a Budapesti Közlekedési Központot azzal az elképzeléssel, hogy a leglátogatottabb időszakokban a mozgássérülteket szállító speciális busz menetrend szerint közlekedjen a Normafához. Önkéntes segítők bevonását ők maguk is tervezik, a későbbiekben velük együtt szeretnének megszervezni különféle szabadidős programokat.
A kerületi Fejlesztő Napközi Otthon testnevelő tanára, Simon András írásban több izgalmas gondolatot is megfogalmazott a tervezőknek. Olyan lehetőségeket vázolt fel, amik különleges élményt nyújtanának a sérülteknek: a többi mellett sárkánykölcsönzőt, kötélcsúszdát, óriáscsocsót és kerekesszékes akadálypályát is elképzelhetőnek tartana a Normafa környékén.
Pokorni Zoltán polgármester az egyeztetés végén kiemelte: rengeteg jó ötletet vetettek fel a résztvevők, az önkormányzat megvizsgálja a javaslatok kivitelezhetőségét. Fontosnak tartja, hogy a játszóterek, vagy a sportolási lehetőségek megteremtése kapcsán integrált megoldások szülessenek, hiszen a sérültek is arra vágynak, hogy az egészségesekkel együtt mozoghassanak. Épp ezért – tette hozzá – olyan példamutató fejlesztést szeretnének megvalósítani, ami mindenki számára vonzó lesz.

d.