Gyuru_kura_-_uj_pakapcsolati_program

„Gyűrű kúra” – új párkapcsolati program

Új prevenciós ismeretterjesztő programot indított a Hegyvidéki Önkormányzat és a Rákbetegek Országos Szövetsége. A „Gyűrű kúra” cím sorozat előadói a házassági, párkapcsolati nehézségekkel küzdőknek adnak tanácsokat. Az első alkalmon a házasságon belüli tervekről, célokról és perspektívákról esett szó.

Mi is kell egy jó házassághoz? – tette fel a nők és férfiak többségét foglalkoztató kérdést Endrédi Csaba a „Gyűrű kúra” című új prevenciós ismeretterjesztő program első előadásában. Mint mondta, a házasság egy nő és egy férfi életre szóló elhatározása. Ez lenne az ideális állapot, ami sajnos számos esetben nem valósul meg.
A közkeletű vélekedés szerint ugyanis „ma másként működnek a dolgok”, a házasság kezd kimenni a divatból. Errefelé terel a média, a szingli létet, az egyéjszakás kalandokat „reklámozva”. Szinte úgy tűnik, az a deviáns, aki úgy gondolja, hogy a házasság egy életre szóló szeretetközösség.
Mind gyakrabban találkozunk az élettárs, vagy éppen az életszakasztárs fogalmával: az utóbbi azt takarja, hogy a különböző életkorokhoz más és más partnerre van szükség. Endrédi Csaba hangsúlyozta: ennek a téves házasságképnek az egyik eredménye az „elnőiesedő” gyerek, akinek nincs férfiképe, nem látja, hogyan éli meg az apa a fájdalmait, az örömeit.
A legjobb, ha a házasságot globálisan kezeljük, figyelmet fordítunk lehetőleg mindenre: a kapcsolat iránti elvárásokra, a kommunikációra, a konfliktuskezelésre, a pénzkezelésre, a szabadidő eltöltésére, a szexualitásra, a gyermeknevelésre, a szerepértelmezésekre, a hitbeli meggyőződésre és a gyermekhez fűződő viszonyra. A siker alapja, hogy ismernünk kell, miért csalódnak leggyakrabban a felek a házasságban.
Veszélyforrás az is, amikor az egyik vagy mindkét fél valamilyen súlyos traumát követően köt házasságot: előfordul, hogy a segítői szerep változik szerelmi viszonnyá, ami azonban jellemzően csak a trauma idején áll fenn. Amikor a baj megszűnik, a szerepek megváltoznak, ami a házasság végét is jelenti.
Endrédi Csaba kiemelte, fontos, hogy tisztában legyünk egymás „szeretetnyelvével”, hiszen a szeretet fogalma mindenkinél mást jelent. A Yale Egyetem kutatói szerint a szeretet a szenvedély, az elköteleződés és az intimitás hármasát jelenti, tehát fizikailag, lelkileg és gondolati, értelmi síkon is kapcsolódunk valakihez vagy valamihez. Ha hiányzik az elköteleződés, a gondolati sík, akkor alakul ki a romantikus szerelem. Amikor megvan az intimitás és az elköteleződés, átélhetjük a baráti szeretetet. Amennyiben szenvedély és elköteleződés van, a kapcsolat beteljesületlen szerelemmé válik. A hosszú távú és sikeres kapcsolat feltétele tehát, hogy mindhárom egyaránt jelen legyen.
Ilyenkor megfelelően nagy az egyéniségekből képződő „közös halmaz”, miközben a magánszféra kölcsönös tisztelete sem szenved csorbát. Olyan légkörre van tehát szükség a családban, amiben őszintén megoszthatjuk egymással meggyőződéseinket, álmainkat és vágyainkat. Érdemes a házastársaknak egy papírra felírni, hogy mit szeretnének elérni tíz év múlva a házastársi kapcsolatban, majd elolvasni egymás céljait, és ennek megfelelően alakítani a kapcsolatot.

M.

 

A „Gyűrű kúra” legközelebbi előadásai: Édes és keserű hálószobatitkaink – november 24. 16.00; Megcsalásbiztos házasság… – december 1. 16.00. Az előadások állandó helyszíne: XII., Böszörményi út 20. B irodaépület, alagsori előadóterem. További információk: 224-0295.