Meet_the_scientist

„Meet the scientist” – a tudományok népszerűsítése

Kísérleti jelleggel, a világon elsőként Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége 2010-ben indította el a „Meet the scientist” elnevezésű programot. Együttműködő partnernek a Magyar Fulbright Bizottságot, a lebonyolításra pedig a Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ) kérte fel.
A program célja a műszaki és természettudományok, valamint az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében. A projekt az idei tanévben kilenc vidéki és fővárosi középiskolában folytatódik. A programindító rendezvénynek a Városmajori Gimnázium adott otthont november elején.

A résztvevőket köszöntő Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, hogy „Meet the scientist” segíti a tanulók ambícióinak egészséges növelését, a természet- és a humán tudományok közötti megbillent egyensúly helyreállítását, továbbá az idősebb generáció által régen csak áhított külföldi tapasztalatszerzést. Egyúttal persze a legkiválóbbak Magyarországra visszavezető útját is egyengetni kell. Az amerikai támogatáson túl hasznos lenne, ha a külföldi tapasztalatcserét egy a magyarhoz hasonló, európai uniós diákhitel is segítené.

A projekt jelentőségét méltatva Edward Loo, az USA budapesti nagykövetségének helyettes misszióvezetője elmondta, hogy eddig 46 iskola diákjait 55 ezer dollárral támogatták. Örömét fejezte ki, hogy jelenleg Budapest ad otthont az UNESCO Világ Tudományos Fórumának is, aminek témája a tudományba vetett bizalom erősítése.

Szebedy Tas, a Városmajori igazgatója külön üdvözölte Bruckner Hubát, aki húsz éven át volt a Fulbright Bizottság korábbi elnöke, és sokat tett a program létrejöttéért. A jelenleg az országban a hetedik legjobbnak tartott hegyvidéki gimnáziumban a pedagógusok és a Kutató Diákok Közössége egyaránt hosszú távra tervezik a tudománnyal való elköteleződést. Közülük Király Szilvia őssejt-kutatási tanulmányával, első magyarként, tavaly kijutott a Fiatal Tudósok Európai Versenyére, Milánóba, most pedig meghívást nyert az USA-ba.

Dr. Greiner István, az MISZ általános alelnöke és dr. Antos László ügyvezető igazgató a programban való együttműködésükön túl a Magyar Innovációs Szövetség számos egyéb tevékenységéről beszéltek, köztük a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről, ahová november 26-ig lehet még nevezni. Mészáros Gábor matematikus, a Közép-európai Egyetem kutatója, korábbi Fulbright-ösztöndíjas „Útpárosítás a gráfokban” című előadásában sikeresen hozta közel a matematikát a hallgató diáksereghez. A Szilasi Péter Tamás vezette győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kísérleti bemutatója humorral és bőséges mennyiségű folyékony nitrogénnel színesítette a rendezvényt.

Balajthy Anna