Sikeres_famentes_a_Gesztenyes_kertben

Sikeres famentés a Gesztenyés kertben

Immár huszonegyedik alkalommal hirdette meg környezetvédelmi akcióját Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze. Több mint kétszázan – többségükben iskolások – ragadtak gereblyét, fogtak lombgyűjtő zsákot, hogy összeszedjék a lehullott faleveleket a Gesztenyés kertben. Ez ugyanis a legjobb módja annak, hogy megóvják a gesztenyefákat az őket pusztító aknázómollyal szemben.

Ha a kelleténél sokkal gyorsabban, már a nyár közepén elsárgulnak a gesztenyefák levelei, nagy a valószínűsége annak, hogy a növényeket megtámadta az aknázómoly, a hagyományos, azaz fehér virágú gesztenye legnagyobb ellensége. Korábban a Gesztenyés kert sem volt mentes a kártevőktől, ezért döntött úgy húsz évvel ezelőtt Gerstl József, a park alsó harmadát gondozó Novotel Budapest City főkertésze, hogy önkéntesek segítségével környezetvédelmi programot indít.
Így született meg a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” akció, amit azóta minden ősszel megismételnek. Az időpontválasztás nem véletlen, hiszen az aknázómoly ellen legjobban a lehullott levelek összegyűjtésével lehet védekezni.
A parazita rovar az avarban vészeli át a telet, a következő évben kikelő egyedek pedig azonnal megtámadják a fákat, amik idővel teljesen tönkremehetnek. Emiatt a múltban már több alkalommal dőltek ki gesztenyefák a sétányon, vagy törtek le karvastagságú ágak a viharokban.
„Ha ősszel sikerül összeszedni a levelek döntő többségét, azzal jelentősen megritkítjuk a kártevők számát. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi években szinte alig lehetett aknázómolyt látni a Gesztenyés kertben” – mondta Gerstl József, aki azért azt is megemlítette, hogy az idén kicsit rosszabb volt a helyzet, az enyhe időjárás miatt ismét megjelentek a kártevők a parkban.
Épp ezért volt különös jelentősége az idei, huszonegyedszer meghirdetett környezetvédelmi programnak, hiszen – ahogyan Bálint György is kiemelte – mindnyájunk közös ügye a fasor megóvása. „Bálint gazda” szerint a Gesztenyés kertet meg kell őrizni a következő generációknak, ezt szolgálja a famentés, ami a környezet védelme és a példamutatás mellett kiváló közösségépítő program. Olyan kezdeményezés, ami valóban képes összehozni az embereket.
A Novotel Budapest City vezetőségét képviselő Rába László hangsúlyozta: a Novotel kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosság népszerűsítésére, ezért is támogatja évek óta az akciót azzal, hogy vendégül látja a résztvevőket. Akikből ezúttal sem volt hiány, több mint kétszázan érkeztek, hogy egy délelőtt alatt megszabadítsák a sétány környékét az avartól.
Nem hiányoztak az állandó vendégek, Sándor György humorista és Gosztonyi Ákos sem –Roth Ede tanítványa a gitárjátékával szórakoztatta a jelenlévőket –, míg a Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnáziumból 140 diák járult hozzá a rendezvény sikeréhez. Végül több mint három konténer telt meg az összegereblyézett falevelekkel.

(os)