tiszTisztelges_Apor_Vilmos_emlekmuvenel

Tisztelgés Apor Vilmos emlékművénél

Apor Vilmos boldoggá avatásának tizennyolcadik évfordulója alkalmából az Apor Vilmos Emlékbizottság és a Hegyvidéki Önkormányzat megemlékezést tartott az 1945-ben meggyilkolt vértanú püspök XII. kerületi szobránál.
A bensőséges hangulatú ünnepségen Torda Béla, az emlékbizottság győri csoportjának elnöke a példamutatás fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy az erdélyi főúri családból származó Apor Vilmos 1892. február 29-én született Segesváron, jezsuita iskolákba járt Kalksburgban, Kalocsán, majd Innsbruckban. Száz évvel ezelőtt, 1915-ben pappá, 1941-ben Győr püspökévé szentelték.
A háború idején a győri Püspökvár pincéjében menedékre találó több száz nő, gyermek és idős férfi védelmében 1945. március 30-án, nagypénteken szembeszállt a szovjet katonákkal. Többször rálőttek, két golyó súrolta, a haslövés azonban végzetesnek bizonyult, a szakszerű orvosi ellátás ellenére sebe elfertőződött. Apor Vilmos április 2-án, húsvéthétfőn halt meg.
Nevét egészen 1990-ig nyilvánosan nem lehetett megemlíteni, azt követően kezdődhetett meg boldoggá avatásának hivatalos folyamata, ami 1997-ben zárult le. II. János Pál pápa november 9-én, „a kelet-közép-európai Isten-tagadó és vallásüldöző ideológia áldozatai közül elsőként a berlini fal ledöntésének évfordulóján Rómában boldoggá avatta” – emlékeztetett Torda Béla, hangsúlyozva, hogy Apor Vilmos a felsőház tagjaként és a prímási cím egyik lehetséges várományosaként megtehette volna, hogy a nehéz időkben bezárkózik, és az országos ügyekkel foglalkozik. Ehelyett mindvégig az emberekkel törődött – akkor is, amikor a Püspökvár pincéjében papi reverendában próbálta megvédeni az ártatlanokat.
Apor Vilmos életét a hívek érdekében végzett munka töltötte ki. Győrben délutáni sétáin gyakran vette körül népes gyerekhad, ilyenkor más egyházak lelkipásztoraival is szívesen elbeszélgetett. „Apor Vilmos azt üzeni nekünk, hogy van Isten, és van élet a halál után, hiszen Isten bennünk él. A mi feladatunk, hogy ezt a hitet és világnézetet példamutatásunkkal, magatartásunkkal átadjuk embertársainknak” – fogalmazott Torda Béla.
Az ünnepi beszédet követően Apor Vilmos tisztelői helyezték el az emlékezés virágait a szobor talapzatánál. A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelődési iroda vezetője koszorúzott.

mm.