Uj_LED-lampak_az_utakon

Új LED-lámpák az utakon

A hegyvidékiek szavazatai alapján meleg fehér színű, LED fényforrású lámpákat szereltek fel a kerület több főútvonalán. Az új lámpatestek energiafelhasználása sokkal kisebb a nátriumlámpákéhoz képest, valamint a fényszennyezés elleni előírásoknak is jobban megfelelnek.

A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a nyár folyamán hatféle LED-es világítótestet teszteltek a kerületben: a négyfajta útvilágítás és a kétféle gyalogátkelő-megvilágítás közül szavazáson választhattuk ki az igényeinkhez legjobban igazodó megoldást. Ennek eredményként, a szakmai érvekkel egybehangzóan, az utak mentén egységesen a 3000 kelvin színhőmérsékletű, meleg fehér LED-eket szerelték fel, míg a zebráknál hasonló fényszínű, de nagyobb teljesítményű fényforrásokat helyeztek el a gyalogosok biztonsága érdekében.
A közvilágítás fejlesztésére elsősorban környezetvédelmi okok miatt van szükség, hiszen az Európai Unió előírásának megfelelően 2020-ig 20%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását. A most felszerelt LED-ek a korábbi lámpákhoz képest az előzetes kalkulációk szerint 45%-kal kevesebb energiát használnak majd fel.Uj_LED-lampak_az_utakon2Az Apor Vilmos téren, a Csörsz utcában, az Istenhegyi úton, a Kék Golyó utcában, a Királyhágó téren, a Királyhágó utcában, a Németvölgyi úton, az Orbánhegyi úton és a Stromfeld Aurél úton összesen 235 korszerű LED-et helyeztek ki – mondta el Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője. Az új világítótestek inkább megfelelnek a fényszennyezés elleni előírásoknak, a LED-eknél ugyanis sokkal jobban lehet irányítani a fényt.
Váczi János alpolgármester mindehhez hozzátette, hogy az új LED-lámpák mellé az év végétől úgynevezett „smart boxokat” is felszerelnek. Ezek a készülékek a környezeti paramétereket monitorozzák majd, például a levegő tisztaságáról, vagy a forgalom sűrűségéről szolgáltatnak hasznos adatokat.

sz.