Unnepeltek_a_lengyelek

Ünnepeltek a lengyelek

Koncerttel és koszorúzással ünnepelte a lengyel függetlenség napját a kerületi lengyel nemzetiségi önkormányzat. A Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével megvalósuló program az Apor Vilmos téren kezdődött, ahol katonai tiszteletadás mellett a jelenlévők megkoszorúzták Józef Piłsudski emlékművét.
A második Lengyel Köztársaság első államfője az első világháborúban lengyel légiókat szervezett, ezek az Osztrák–Magyar Monarchia és a császári Németország oldalán harcoltak Oroszország ellen. Józef Piłsudski jelentős politikai karriert futott be, 1918 és 1922 között államfőként, 1926 és 1928 között, majd 1930-ban miniszterelnökként vett részt a lengyel politikában, 1926-tól 1935-ig a hadügyminiszteri teendőket is ellátta. Komoly szerepet vállalt a függetlenség elérésében, amit 1918. november 11-én vívott ki az addig három európai nagyhatalom – Osztrák–Magyar Monarchia, Oroszország, Németország – között felosztott Lengyelország.
Erről is beszélt Roman Kowalski, akit Váczi János alpolgármester fogadott a polgármesteri hivatal épületében rendezett ünnepségen. Lengyelország budapesti nagykövete mindenekelőtt elmondta, hogy üdvözli a hagyományteremtő hegyvidéki kezdeményezést, ami egy igazi csodának, a 123 évnyi elnyomás után elnyert függetlenségnek állít emléket.
Két évvel később újra történelmet írtak a lengyelek, amikor sikerült megállítaniuk az országra támadó szovjet csapatokat. A győzelem a történészek szerint egyike a világ hét legfontosabb csatájának, hiszen a bolsevizmus előrenyomulását akadályozta meg – hangsúlyozta a nagykövet, megemlítve, hogy egyedül Magyarország nyújtott segítséget a harchoz. Részben ehhez az időszakhoz köthető a hagyományos lengyel–magyar barátság, amit Roman Kowalski szerint meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni. Ehhez járul hozzá a hegyvidéki megemlékezés is.
A köszöntőt követően kulturális programmal zárult az ünnepség, Natalia Tuznik énekművész és Horváth Kornél zongoraművész adott hangulatos koncertet.

sm.