Eghajlatvedelem_hegyvideki_peldakkal

Éghajlatvédelem hegyvidéki példákkal

Éghajlatvédelemmel foglalkozó hazai szervezetek konferenciát rendeztek az Országgyűlés felsőházi tanácstermében azzal a szándékkal, hogy az ENSZ párizsi klímakonferenciájára készülve rámutassanak a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzése és hatásainak csökkentése érdekében szükséges teendőkre. A települési szinten alkalmazható gyakorlati megoldásokra Pokorni Zoltán polgármester hozott pozitív példákat a XII. kerületből.

„Megváltozott az emberek politikához való viszonya az elmúlt tíz-tizenöt évben, ma már leginkább azokat az ügyeket érzik magukénak, amikbe bele tudnak szólni” – mondta Pokorni Zoltán a Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben címmel megrendezett országos konferencián. A hegyvidéki polgármester úgy vélte: ha a helyi közösségeket nem tudják bevonni a globális éghajlatvédelmi célok megvalósításába, akkor azok nem fognak működni.
Pokorni Zoltán az emberekkel, valamint a természetvédő szervezetekkel folytatott párbeszéd sikerére a Normafa rehabilitációját hozta fel helyi példaként. Elmondta, hogy hosszas egyeztetési folyamat után sikerült megtalálni azt a „keskeny ösvényt”, azaz egy olyan irányt, amivel meg lehet oldani számos régóta kezeletlen környezeti problémát, ugyanakkor annak is meg tudják teremteni a lehetőségét, hogy a természetben kikapcsolódni vágyók kulturált körülmények között látogathassák a népszerű kirándulóhelyet.
Az értékes természeti környezet megóvása mellett az önkormányzat más eszközöket is alkalmaz, hogy a kerület klímabarát módon működjön. A polgármester megemlítette az intézmények energiafelhasználásának csökkentését célzó beruházásokat, ezek közül is kiemelte a MOM Kulturális Központ fejlesztését, ahol a „problémából lehetőséget kovácsoltak”: egyedülálló módon egy szennyvízhőt hasznosító rendszert alakítottak ki az épület hűtéséhez-fűtéséhez.
Elhangzott az is, hogy a kerületben már évekkel ezelőtt betiltották az avarégetést, ezzel együtt pedig a komposztálást elősegítő programokat indítottak. Építésszabályozási eszközökkel az új épületek kialakítása során előnyben részesítik a zöldtetőket, támogatják az esővíz hasznosítását, valamint hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy a tervezők elsősorban a megfelelő tájolással, árnyékolással, ne pedig a klímaberendezések alkalmazásával gondoskodjanak a házak túlmelegedése elleni védelemről.
Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester a Klímabarát Települések Szövetsége elnökeként arról beszélt: a településeknek egy nemzeti stratégiához igazodva, egységes módszertan alapján kellene létrehozniuk saját klímastratégiájukat, hiszen csak így lehet eredményes az éghajlatváltozás elleni küzdelem, illetve az alkalmazkodás. „Stratégiai gondolkodásra van szükség, ez a nemzet megmaradásának záloga” – jelentette ki.
A konferenciát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács rendezte meg az Országgyűlés felsőházi tanácstermében. A programon többek között Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója mondta el gondolatait arról, milyen teendői vannak Magyarországnak a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzésével és hatásainak csökkentésével kapcsolatban.

z.