Gitaros_oromzene

Gitáros örömzene

A Felsőkrisztinavárosi Gitáros Együttes (FEGE) zenéje egyszerre felelősségteljes szolgálat és önfeledt, szabad játék. Ettől lesz olyan örömzene, amit jó előadni, és jó hallgatni – tapasztalhatták meg mindazok, akik részt vettek az együttes fennállásának 25. születésnapjára rendezett koncerten a MOM Kulturális Központban.

Manapság kevés együttes tart negyedszázados jubileumi koncertet. Ahol ez sikerül, ott valami titkot sejtünk a háttérben.
A FEGE esetében a titok a rendszeres szolgálat, ami évtizedeken és generációkon át fenntartotta a kezdeti elkötelezettséget, lendületet és alázatot. Az együttes képes volt folyamatosan megújulni (ma már az egykori tagok gyerekei is énekelnek), mindeközben megőrizte a hangzás és a minőség állandóságát, annak ellenére, hogy a muzsikusok többsége még nincs 25 éves.
A titok ott is tetten érhető, hogy a FEGE csak a zene minőségét tekintve nevezhető profinak, tagjai hobbiból zenélnek, van, aki képzett zenész, és van, aki semmilyen zenei háttérrel nem rendelkezik. Az eredményen azonban mindez nem érezhető, hiszen a sokféle hangszer és énekhang egységes hangzássá áll össze.
A változatos alapok mellett a zenét is a sokszínűség jellemzi, amitől az együttes nehezen besorolhatóvá válik. Egyszerre amatőr és profi, hagyományos és modern, vidám, de komoly hangvételű, hagyománytisztelő, ugyanakkor bátran kísérletező.
A MOM Kulturális Központban rendezett jubileumi koncert a hallgatóság szerint úgy volt magával ragadóan szórakoztató, hogy közben tartalmas is maradt kicsik és nagyok számára egyaránt. Pokorni Zoltán polgármester az előadás után megerősítette megelőlegezett állítását, miszerint büszkék lehetünk arra, hogy közöttünk alakulnak, élnek és fennmaradnak ilyen közösségek.
A tervek szerint a koncert zenei anyaga megjelenik CD-n, így a korábbi albummal együtt elérhető lesz azok számára is, akik nem tudtak ott lenni ezen a jeles ünnepen.

(Barta)