Leegett_a_Testnevelesi_Egyetem_sportcsarnoka

Leégett a Testnevelési Egyetem sportcsarnoka

Néhány óra alatt teljesen leégett a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres sportcsarnoka október 15-én az Alkotás utcában. Egyelőre nem tudni, miért csaptak fel a lángok, az első szakértői vélemények szerint nem történt szándékos gyújtogatás.

Az viszont biztos, hogy az épület a jelenlegi állapotában használhatatlan és életveszélyes, valószínűleg le kell bontani. A Hegyvidéki Önkormányzat azonnal az egyetem segítségére sietett, felajánlotta, hogy a diákok heti huszonöt óra erejéig használhatják a Csörsz utcai MOM Sport csarnokát.
„Durranásokra, recsegésre-ropogásra ébredtünk, amikor kinéztünk az ablakon; úgy tűnt mintha eljött volna a világvége. Hatalmas volt a füst, a lángok pedig az egész környéket megvilágították – emlékezett vissza az október 15-én hajnalban történtekre a Márvány utca környékén lakó Józsa Tibor. – Hívtuk a tűzoltókat, akik megnyugtattak, hogy már a helyszínen vannak, és dolgoznak.”
A Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres sportcsarnokának mentésében tíz tűzoltó- és négy emelőkosaras autó is részt vett, a lángok eloltásán több órán keresztül hetvenkét tűzoltó dolgozott. Nekik is köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, és sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. A szomszédos irodaházban ugyan betört néhány ablak, valamint megsérült a homlokzat is, nagyobb baj azonban szerencsére nem történt.

Pótolhatatlan relikviák

Sokkal rosszabbul járt, gyakorlatilag megsemmisült a csarnok. A tetőszerkezet leégett, a fém tartóelemek beszakadtak, a vasbeton oldalfalak így támaszték nélkül maradtak, az egyik falrész le is omlott. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a rendkívüli eseményre tekintettel a legmagasabb riasztási fokozatot rendelték el. A már csak füstölgő, de forró romokat még kora este is három vízsugárral hűtötték.
A szakemberek a következő napokban tovább dolgoznak a kárelhárításon és a balesetmentesítésen. Az elpusztult csarnoképületet és közvetlen környezetét lezárták.
Kisdi Máté a tűz okáról egyelőre nem tudott többet mondani, az ilyenkor szokásos tűzvizsgálati eljárás ugyanis napokig is eltarthat. Szinte biztosan ki lehet zárni a szándékos gyújtogatást, a szakemberek elsősorban az elektromos hálózat vagy a tetőfűtés hibájára gyanakodnak. Mindenesetre a környéken élők, valamint a szomszédos kollégium lakói mindvégig teljes biztonságban voltak, mérgező anyagok nem kerültek a levegőbe.
A tűzben valószínűleg megsemmisült a Magyar Sportcsillagok Fala, ami több mint százhatvan sportoló kéznyomát őrizte. Köztük olyan már nem élő nagyságokét, mint az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgóét, a Ferencváros játékosaként világhírnevet szerző Albert Flóriánét. Mivel az épület tárolóként is szolgált, így különböző értékes sportfelszerelések is odavesztek.

Segítség többfelől

A tűz kitörésének idején éppen a kutyáját sétáltatta a Győri úton Illés Ferencné, Mária néni. „Először csak a hangokat hallottam, aztán amikor felnéztem, észrevettem, hogy ég valami – mesélte a nyugdíjas tanítónő. – Nagyon rossz érzés fogott el, eszembe jutottak a gyermekkori emlékeim Budapest ostromáról. Szerencse, hogy nem sérült meg senki, és a többi épületre sem terjedt át a tűz.”
Megijedtek, de fegyelmezetten viselkedtek a közeli kollégiumból kimenekített diákok. Mint elmondták, azonnal el kellett hagyniuk az épületet, annyi idejük volt, hogy gyorsan felöltözzenek, és magukhoz vegyék a kezük ügyébe eső értékeiket, pénztárcájukat, telefonjukat.Leegett_a_Testnevelesi_Egyetem_sportcsarnoka2„Nem volt hőbörgés, mindenki azt csinálta, amit a mentést irányítók kértek, pillanatok alatt kint voltunk a szabadban. Igazából csak akkor fogtuk fel, mi történt, amikor megláttuk az égő csarnokot” – foglalta össze nem kellemes élményeiket az egyik kollégista.
Azonnal a Testnevelési Egyetem segítségére sietett a Hegyvidéki Önkormányzat. Pokorni Zoltán polgármester a tűzeset napján megtartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kerület heti huszonöt óra erejéig az egyetem rendelkezésére bocsátja a Csörsz utcai MOM Sport nagycsarnokát.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közreműködésével vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a környező iskolák milyen óraszámban tudják befogadni saját tornatermeikbe a szakedzéseket. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar is segít. Az intézmény egy kétszáz fős terem biztosításával járul hozzá az egyetemi oktatás zavartalan folytatásához.

mm.