Megujult_a_vadaspark_bejarata

Megújult a vadaspark bejárata

Aki nem járt mostanában a Budakeszi Vadasparkban, továbbra is a megszokott otthonosság érzetével közelítheti meg a bejáratot. A felületes szemlélő számára nem történt jelentős változás – hiszen éppen ez volt a cél. A harmincéves faszerkezet mögött egy stílusában tökéletesen illeszkedő, de alaposan végiggondolt és korszerű új kiszolgáló épület kapott helyet.

A beruházás tervezése valamikor egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor az örvendetesen gyarapodó látogatói létszám egyre nyilvánvalóbbá tette a vadaspark infrastrukturális hiányosságait. A főbejárat átépítésénél a már jól ismert formák megőrzése mellett kellett kialakítani mindazt, ami a következő évtizedekben kényelmessé teheti a park meglátogatását.
A faragott totemoszlopok és a bronzszarvas tehát megmaradtak, de a sátortető alatt új pénztárak létesültek, a legkisebbek és szüleik igényeit kiszolgáló Baba-Mama kuckó kibővült, és – az intézmény egy korábbi adósságát törlesztve – elkészült az akadálymentesített mosdó. Emellett az épület külső oldalán több mellékhelyiség is helyet kapott, ezek sokkal kényelmesebb alternatívát jelentenek az eddig kényszerűségből használt konténeres megoldásnál.
Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója az ünnepélyes megnyitó után tartott kötetlen szakvezetésében megmutatta a korábbi tetőt tartó tekintélyes tölgygerendákat, amikhez hasonlót már csak elvétve láthatunk, hiszen erdeinket nem jellemzik az ilyen méretű faóriások.
A fogadóépületen áthaladva egy fedett „fagarázs” következik. Itt találhatók azok a terepbabakocsik, amiket a városból érkező látogatók ingyen használhatnak. A városi típusoknál sokkal nagyobb kerekű, kényelmesebb eszközök a gyerekek és a szülők számára is nyugodtabbá és élvezetesebbé teszik az erdei sétát. A főépület – mert most már nem csak egy egyszerű kapuról beszélünk – mellett megújultak a kapcsolódó rönkkerítések is.
Az augusztusban megkezdett építkezést úgy sikerült lebonyolítani, hogy a munkálatok nem zavarták a látogatókat. Talán ez is hozzájárult kicsit ahhoz, hogy már októberben szinte bizonyosra vehető: a Budakeszi Vadaspark ebben az évben eléri a 150 000 fős látogatói létszámot, ami kiemelkedő fejlődésnek nevezhető. Egyetlen őszi hétvége alatt 7000 vendég választotta szabadideje eltöltésére az erdei sétát. Ezek az eredmények igazolni látszanak az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseket.
A vadaspark egyre több és többféle élményt nyújt. Népszerűek a sok közös munkával járó, de minden látogató arcára mosolyt csaló állatbemutatók, a kalandpark és különösen a kisebbek körében kedvelt játszótér, ami az idén májusban készült el.
A nagyobbak számára folyamatosan bővül a természetszerető tudósainkat és íróinkat bemutató szabadtéri kiállítás. Szabó Péter igazgató reményei szerint ha a látogatóknak csak egy százaléka megy el úgy a parkból, hogy aztán otthon, vagy a könyvtárban levesz egy vadásztörténetet, természetleírást a polcról, akkor már érdemes volt bemutatni sokszor méltatlanul elfeledett elődeinket.

(Barta)