Sok_mozgas_jo_tarsasag

Sok mozgás, jó társaság

A tánc az egyik legösszetettebb és leginkább szórakoztató mozgásforma, már gyermekkorban érdemes elsajátítani. Ebben nyújt segítséget a Hegyvidék Sportegyesület táncszakosztálya, amelyben a fiatalok körében népszerű modern táncokat oktatják. Szőllősy Előd szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Mióta szervez tanfolyamokat a Hegyvidék Sportegyesület (HSE) táncszakosztálya?

– A szakosztály tíz évvel ezelőtt alakult, azonban már azt megelőzően is szerveztünk tánctanfolyamokat a kerületben. Igaz, inkább csak hobbiszinten működtünk, de már akkor is részei voltunk a hegyvidéki táncéletnek.

Milyen táncokat lehet tanulni a szakosztályban?

– Főként hiphop, showtánc, disco-dance, valamint az e stílusokhoz közel álló modern táncok tanításával foglalkozunk. Ehhez a fiatalok körében ismert és kedvelt zenéket használunk, amelyek segítségével valamennyi slágertánc könnyen elsajátítható.

A jó zenén kívül tanárokra is szükség van. Kiktől leshetik el a lépéseket a gyerekek?

– Sokan azt gondolják, hogy a modern táncokat könnyedén meg lehet tanulni a YouTube-ra feltöltött videoklipekből. Pedig ez nem így van, néhány mozdulat ugyan elsajátítható, azonban a mozdulatok magabiztos megtanulásához, a koreográfiák begyakorlásához profi oktatóra van szükség. Szerencsére a HSE táncszakosztálya szakemberek terén is jól áll, hiszen Balázs Márta showtánc- és színpaditánc-koreográfust, valamint Horváth Zoltán hiphopvilágbajnokot is a sorainkban tudhatjuk.

Kiknek ajánlható a tánc, és milyen előnyei vannak?

– A tánc rendkívül jó közösségformáló program, ráadásul a gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez is hozzájárul. Javítja a ritmusérzéket és a mozgáskoordinációt, miközben a fiatalok szinte észrevétlenül, játékos, könnyed formában tanulják meg a tánclépések és a különböző technikák alapjait. Később, ezekre építve, a bonyolultabb mozgásformákat és koreográfiákat is könnyen elsajátíthatják. Éppen ezért a tánc minden gyermeknek bátran ajánlható, a legfontosabb, hogy megérintse őket a tánc varázsa.

Mi a szakosztály célja: a versenyeztetés vagy az amatőr tánc előtérbe helyezése?

– Az „amatőr” szó itt más értelmet nyer, hiszen Magyarországon ezekben a műfajokban minden gyermek és fiatal amatőr a státuszát tekintve. Még a világbajnokok is, hiszen senki sem pénzért, hivatásszerűen táncol. Ezért inkább azt mondom, hogy a magas szintű tánctanítás a célunk minden korosztályban; szeretnénk minél többeket végigvezetni a tánc alapjaitól a versenyzői szintig, és természetesen a tehetségesekből szólótáncosokat faragni. Ahogyan már említettem, a tánc közösségépítő tevékenység, ezért arra is figyelünk, hogy csapatokat összeállítva minél több viadalon öregbítsük a Hegyvidék hírnevét.

Milyen eredményeket érnek el a hegyvidéki táncosok?

– Csapataink évről évre kiemelkedő helyezéseket érnek el hazai és nemzetközi megméretéseken, számos rangos versenyről tértünk haza érmekkel, nem ritkán a legszebben csillogóval. Különösen büszke vagyok a magyar bajnoki címeinkre és dobogós helyezéseinkre.

Mit tud ajánlani azoknak, akik kizárólag hobbiként tekintenek a táncra?

– Jó társaságot, szórakoztató órákat, sok mozgást – és persze a táncműfajok alapjainak megismerését! Ennek segítségével a későbbiekben a társasági érintkezések során is sokkal nyitottabbak lesznek, és könnyebben tudnak majd érvényesülni. Jelenleg hatvanan táncolnak nálunk, nyugodtan kijelenthetem, hogy mindnyájan nagyszerűen haladnak.

A szakosztály tevékeny alakítója az országos táncéletnek. Milyen eseményeket szerveznek?

– Való igaz, időnként vállaljuk különböző országos versenyek megszervezését, ezekre mindenfelől érkeznek táncosok. A legbüszkébb a MOM Kulturális Központban megrendezett moderntánc-kupadöntőkre vagyok.

Hol tartják a tanfolyami órákat?

– A MOM-ban és a Jókai Klubban várjuk a táncolni vágyókat. Az órákat keddenként és csütörtökönként tartjuk, mindkét helyszínen lehet jelentkezni a foglalkozásokra. Ezenkívül az elod@moderntanc.hu e-mail címen és a 06/70-390-5713-as telefonszámon is felvilágosítást nyújtunk az éppen aktuális tanfolyamokról.

sm.

 

További információk: www.hegyvidekse.gportal.hu