Bunok_es_erenyek

Bűnök és erények

Kevélység – alázat, fösvénység – adakozás, bujaság – tisztaság, irigység – jót akaró szeretet, torkosság – mértékletesség, harag – szelídség, restség – szorgalom. Bűnök és erények egyidősek az emberiséggel. Tulajdonságok, amik bennünk élnek; kiben erősebben, kiben szelídebben, de lényünk részei.
A Hegyvidék Galériában a Hatok művészcsoport tart tükröt nekünk. A különböző technikákkal készült képek egyszerre szentek és profánok. A művészi megfogalmazások mindnyájunkat számvetésre késztetik.
„Mai, kiüresedésben lévő, talmi értékekkel teli világunkban különösen fontos, hogy próbáljuk megszólítani a hétköznapokban megfáradt, csüggedt, hitevesztett embereket a művészeti alkotásokban rejlő szépség segítségével” – méltatta a munkákat Fonti Krisztina alpolgármester.
A megnyitón Jelenits István piarista szerzetes érdekes történetet mesélt el a közönségnek. Mint az falun szokás, a szülői háznál ők is tartottak jószágokat. Tyúkjaik rendszeresen tojtak, de kutyájuk állandóan felfalta a tojásokat. Édesanyja ezt megelégelte, és kegyetlen megoldást választott. Megfőzte a tojásokat, és tűzforró állapotukban visszahelyezte az ólba.
„Az állat persze nem tudott ellenállni, bekapta a tojást. Ekkor anyukám megfogta a száját, és jól összenyomta. Teljesen megégett a szájpadlása. De tudják, mit? A kutya megtanulta, hogy nem szabad a tojásokhoz nyúlni. Sőt! Képzeljék, onnantól kezdve tudtuk, mikor tojnak a tyúkok – vonyítással jelzett az eb. Ez az állat okult a hibájából. Az ember nem ilyen. Az ember ezután is nyalogatta volna a forró tojásokat…”
A teremben pár másodpercre csend támadt. Érdekes volt látni, hogy sokan lesütötték a szemüket.
„Igyekeztem formai szimbolikákban, színekben megfogalmazni a mai ember számára azokat a dolgokat, amik velünk és bennünk élnek. Bevallom, alkotás közben én is elgondolkodtam azon, milyen bűneim és erényeim vannak” – mondta el nekünk Páczelt Andrea textilművész, aki a kevélységet egy dölyfös pulyka képében, míg a tisztaságot nagymamája féltve őrzött csipkéivel ábrázolta.

BM

 

Az Ars Sacra Fesztivál keretében látható kiállítás október 22-ig tart nyitva. Cím: Hegyvidék Galéria, XII., Városmajor utca 16.