Csillebercen_a_fizika_csodai

Csillebércen a fizikai csodái

Milyen kísérletek zajlanak a Nagy Hadronütköztetőben? Miért nagy felfedezés a Higgs-bozon, s miért érdekes az, hogy kiszabadulhatnak-e a kvarkok a protonokból és a neutronokból? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphattak azok a laikus érdeklődők, akik ellátogattak Csillebércre, a Wigner Adatközont és a CERN, azaz az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet legutóbbi nyílt napjára.
A látogatók az ott dolgozó szakemberek kalauzolásával benézhettek az adatközpontba, a nagy teljesítményű számítógépek sokaságát rejtő termekbe. A kísérő programokon pedig annak megértéséhez is közelebb juthattak, hogyan próbálnak a CERN-ben dolgozó tudósok új információkat szerezni az univerzumot felépítő alapvető részecskékről és a köztük fellépő kölcsönhatásokról.
A KFKI sportpályáján felállított kiállítási sátrakban az előadók az LHC-ben, azaz a Nagy Hadronütköztetőben zajló kutatások közül kiemelten foglalkoztak az ALICE-szel, a Nagy Ionütköztető Kísérlettel, valamint a CMS-sel, ahol az óriási energiájú protonütközések során keletkező új részecskéket és jelenségeket észlelik. Ezekben a detektorokban ugyanis jelentős magyar részvétellel zajlik a tudományos munka. A nyílt hétvégén két alkalommal élő videokapcsolatot létesítettek a CERN-ben dolgozó hazai fizikusokkal, akik közreműködésével a vendégek virtuális sétát tehettek a CMS-detektor egységeiben.
A Sokszínű Fizika Roadshow is része volt a programoknak: a régi csuklós Ikarus buszból kialakított interaktív kiállítóhely – amely tavaly tavasszal a CERN60 nyitórendezvényéről indult országjáró útjára – ismét begördült a nyílt napra, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az élvonalbeli fizikai kutatások iránt. A buszon a legújabb eredményeket, technikai újdonságokat, tudományos felfedezéseket mutatták be a szakemberek, izgalmas kísérletekkel elkápráztatva a vendégeket.

d.