Hegyvidek_tobb_mint_kerulet

Hegyvidék: több, mint kerület

A címbeli mondat a mottója az önkormányzat most elfogadott Településfejlesztési Koncepciójának és Integrált Településfejlesztési Stratégiájának. A koncepció 2030-ig jelöli ki a fejlesztési célokat, míg a stratégia a 2020-ig megvalósítandó feladatok részleteit ismerteti.

A Hegyvidék számos adottságával kiemelkedik a többi kerület közül. Egyedülálló a természeti, építészeti értékei miatt, ugyanakkor demográfiai szempontból is különleges: a fővárosban itt a legmagasabb a vezető értelmiségi réteg aránya, az egy főre jutó jövedelem is átlag feletti. Mindemellett a XII. az egyik legdinamikusabban fiatalodó kerület, a nagycsaládosok aránya a negyedik legmagasabb Budapesten.
„A célunk az, hogy nemcsak adottságait tekintve, hanem szolgáltatásaival is kiemelkedjen kerületünk a többi közül, többet nyújtson, mint amennyi a kötelező feladatellátás során szükséges” – mondta a napokban elfogadott fejlesztési dokumentumok kapcsán az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának vezetője, Szabó-Kalmár Éva. Mint hozzátette, fontosnak tartják, hogy a kerület fiatalodása tovább folytatódjon, ezért több olyan programot tartalmaz a stratégia, ami ezt segítheti. Az „Aktív életmód” projektcsomag része a többi között a játszóterek további fejlesztése, az iskolai, közterületi sportolási lehetőségek bővítése, vagy épp a közoktatási intézmények menzáinak közösségi térré alakítása belsőépítész egyetemi hallgatók közreműködésével.Hegyvidek_tobb_mint_kerulet2Bár a fiatalodás üteme felgyorsult, a 85 év felettiek aránya továbbra is kiemelkedő fővárosi összehasonlításban: az egészséges lakókörnyezet, a magas iskolázottság és a kedvező jövedelmi viszonyok egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy sokáig éljenek a hegyvidékiek. A stratégia „Otthon megöregedni” elnevezésű projektcsomagjában több már zajló kezdeményezés – például az önkéntesek hálózatának fejlesztése – mellett újabb elképzelések is megjelennek.
Ezek közé tartozik az a tervezett program, ami szükség esetén támogatást nyújtana az időseknek lakásaik biztonságosabbá tételéhez – főként a konyha vagy a fürdőszoba átalakításához –, hogy a fizikai akadályok miatt ne kényszerüljenek intézményi ellátásra, minél tovább élhessenek saját otthonaikban. Szintén újdonság annak a minőségbiztosítási rendszernek a kialakítása, ami a családok által megbízott ápolóknak nyújtana felkészítést, hasznos szakmai ismereteket mindennapi munkájukhoz.
A kerület különleges adottsága, hogy területe közel felét erdő borítja. A kikapcsolódni vágyók legkedveltebb célpontja a Normafa, ezért az itt található természeti értékek megóvása érdekében elengedhetetlen, hogy időben és térben széthúzzák a jelenlegi, túl szűk területre összpontosuló használatot. Ennek feladatát tartalmazza a stratégia kulcsprojektje, a Normafa rehabilitációja, amihez kapcsolódóan egyebek közt üresen álló, pusztuló műemlékeket – köztük az egykori lóvasút-végállomás és a Fácán vendéglő épületeit – újítanák meg.
A XII. kerületet nemcsak a nagy kiterjedésű erdők teszik zölddé, hanem azok a kertek, parkok, közterületi zöld felületek is, amik átszövik a lakónegyedeket. Ezek minőségének javítása érdekében állították össze a „Zöld Hegyvidék” projektcsomagot. Ennek részeként közösségi kerteket alakítanának ki, a kisebb zöld sávok, valamint a közterületeken ültetendő fák gondozásába pedig bevonnák a helyi lakóközösségeket. A természet és a lakókörnyezetünk megóvását segítik az intézmények energiahatékonyság-növelésével, továbbá a klímabarát közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos programok is – ez utóbbi körbe tartozik például az elektromos töltőállomások kialakítása és az e-buszok üzembe állítása.
Szabó-Kalmár Éva szólt arról is, hogy a kerület korábbi, 2009-ben elfogadott stratégiája alapján újult meg MOM Kulturális Központ és környezete; ezt a városközpont-megújítási programot folytatnák a Böszörményi úton. Azt szeretnék, ha itt egy olyan élhető, központi terület jönne létre, amely a fiataloktól a családosokon át az idősekig minden hegyvidékit pihenésre, sétálásra csábítana. Ennek érdekében új találkozási helyeket hoznának létre, növelnék a gyalogosfelületek méretét, ugyanakkor a gépjárműforgalmat sem zárnák ki a területről.

z.

 

A fejlesztési dokumentumok megtalálhatók www.hegyvidek.hu/hivatal/koncepciok-strategiak/keruletfejlesztesi címen.