A_hegyvideki_idoseket_unnepeltek

A hegyvidéki időseket ünnepelték

Az idősek világnapja alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat ünnepséget rendezett szépkorú polgárainak a MOM Kulturális Központ színháztermében. Pokorni Zoltán polgármester kezében egy csillogó réztáblát felmutatva lépett fel a színpadra. Mint elmondta, Szokoli Erzsébettel, a Hegyvidéki Egészségügyi és Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjével a Pesti Vigadóban jártak, ahol e nap tiszteletére az ország 3200 önkormányzata közül hatot, köztük a hegyvidékit, kitüntették az Idősbarát Önkormányzat címmel.
„Ha megkérdezik tőlünk, miért kaptuk ezt a díjat – mondta Pokorni Zoltán az ünnepi hangverseny előtti köszöntőjében –, a válaszom, hogy mi nem úgy tekintünk a feladatainkra, mint egy kötelező hivatali munkára, hanem úgy, mintha a saját szüleinkről, nagyszüleinkről kellene gondoskodni. Nemcsak ez a nap szól a Hegyvidéken az idősekről, hanem egész évben gondjukat viseljük, s nemcsak a rászorulóknak, hanem annak is, aki sportolni, szórakozni akar, társaságra vágyik, hasznosnak akarja magát érezni. A Hegyvidéken lakik országos viszonylatban a legtöbb idős polgár. A hosszabb időskorból fakadó kihívások miatt, a hagyományos intézmények mellett, gondozási központ, napközi, klubok működnek, és ott a Kulturális Szalon is” – emelte ki a polgármester.
Az önkéntes munka részleteiről Szokoli Erzsébet beszélt lapunknak: „Szépkorúakért a Hegyvidéken címmel indítottunk tavaly egy komplex programot. Ennek része az információs pont munkája, az önkéntes program és a közösségfejlesztés. Az utóbbi kettő külső partnerek közreműködésével valósul meg, de mi fogjuk össze a tevékenységet. A gondozónők mentori feladatokat vállalva ismertetik meg az időseket az önkéntesekkel, húsz-huszonkét önkéntes dolgozik rendszeresen a kerületben. Novemberben indítjuk a harmadik képzést, tizenöt fővel. A képzés az önkéntesség jogszabályi hátteréről, az önkéntesség pszichológiájáról, az aktív idősödés fontosságáról és a gondozást segítő tudnivalókról szól.”
Az ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester köszönetet mondott az önkormányzat idősgondozásban részt vevő munkatársainak. Ezután a 100 éves Somlyódi Ferencné, Edit nénit és a szintén 100 éves Villányi Ferencet köszöntötték, majd dr. Bartha István 102 éves kerületi lakos szólt friss szavakkal időstársaihoz.
A hangverseny Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművész önzetlen felajánlásaként jött létre. Fellépett a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar Mága Zoltán vezetésével, Kiss B. Attila, a Magyar Állami Operaház tenorja, valamint két énekesnő, Malek Andrea és Mága Jennifer.

BA