Ujjaeleszteni_a_hagyomanyokat

HSE – kosárlabda Újjáéleszteni a hagyományokat

Régi hagyományai vannak a XII. kerületben a diákkosárlabdának, az iskolai csapatok korábban országos szinten is kiváló eredményeket értek el. Úgy tűnik, az egykori sikerek hamarosan megismétlődhetnek, hiszen a Hegyvidék Sportegyesület alig egy évvel ezelőtt alakult kosárlabda-szakosztálya gőzerővel fogott hozzá a sportág kerületi újjáélesztéséhez. A részletekről B. Sárkány Rita szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Hogyan és mikor alakult meg a Hegyvidék Sportegyesület (HSE) kosárlabda-szakosztálya?

– A Tehetséges Fiatalok – Budapest csapata már több éve bérelt termet a kerületben, amikor az egyesület vezetése felvette a kapcsolatot a Hegyvidék Sportegyesülettel, és felajánlotta az együttműködését. Ennek eredményeképpen megkezdődhetett a sportág népszerűsítése a hegyvidéki iskolákban. A HSE kosárlabda-szakosztálya 2014-ben alakult meg, majd az előző tanévben a Tamási Áron iskolában elsőként elindult az ott tanuló gyerekek képzése. Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által szervezett, közel hetvencsapatos Kenguru Bajnokságban rögtön a középmezőnyben végeztünk.

Mi a szakosztály célja: a verseny- vagy inkább a tömegsportot helyezi előtérbe?

– A két egyesület együttműködési megállapodása alapján a HSE égisze alatt inkább a tömegsportra koncentrálunk. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik versenyszerűen szeretnének a kosárlabdázással foglalkozni, és van hozzá tehetségük, erre lehetőséget kapnak a TF–Budapestben.

A HSE számára kiemelten fontos az utánpótlás. Így van ez a kosárlabdában is?

– Igen! A kosárlabda-szakosztályban kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozunk, arra törekszünk, hogy minél több gyermekkel megismertessük és megszerettessük a sportágat. Úgy érzem, jó úton járunk, a legfiatalabb játékosunk 2007-ben, a legidősebb igazolt kosarasunk 1994-ben született.

Mikor érdemes elkezdeni kosárlabdázni?

– Mint a legtöbb sportágra, a kosárlabdára is igaz, hogy érdemes minél fiatalabb korban megismerkedni az alapjaival. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az első osztályos kisiskolások számára labdás előkészítő foglalkozásokat tartunk. Ez egybecseng a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szervezésében meghirdetett „Dobd a kosárba!” programmal, amihez a kerületből a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csatlakozott.

A sportértékén túl hogyan befolyásolja a kosárlabdázás a gyerekek fejlődését?

– Ahogyan minden csapatsportágban, kosárlabdában is egy közösség részeként, játékosan tanulnak fegyelmet a fiatalok. Ahhoz, hogy győzzenek, sikeresek legyenek, segíteniük kell egymást. Ennek köszönhetően, a tapasztalatok szerint, a kosárlabdázó gyerekek körében lényegesen kevesebb a magatartásbeli probléma. Ráadásul a rendszeres edzések a napirendjüket is meghatározzák, az időbeosztás elsajátításának pedig a mindennapi életben is hasznát vehetik.

Hányan sportolnak jelenleg a HSE csapataiban?

– A szakosztályban közel nyolcvan fiatal, de bízunk benne, hogy hamarosan sikerül további fiú- és lánycsapatot elindítani a bajnokságokban.

Milyen eredményeket érnek el?

– A legfiatalabbak az eddig befejezett szezonokban a középmezőnyben végeztek. Ez megfelelő eredmény annak tudatában, hogy olyan csapatokkal versenyeznek, amelyek tagjai többnyire egy osztályba járnak, és az edzéseken kívül a napi testnevelésórákon is kiemelten foglalkoznak a kosárlabdával. Büszkék vagyunk arra, hogy a Városmajori Gimnáziumban működő fiú juniorcsapat az előző évben a Pest-megyei bajnokság nyolcadik helyén végzett. A kerület minél több intézményében szeretnénk fiatalokkal foglalkozni, és az életkoruknak, tudásszintjüknek megfelelő bajnokságban versenyeztetni őket, figyelembe véve a szabadidejüket és a terhelhetőségüket. Bár a helyezések is fontosak, a szakosztály elsősorban a rendszeres mozgásra helyezi a hangsúlyt. Ha ezzel sikerül „megfertőzni” a gyerekeket, biztosak lehetünk abban, hogy felnőttkorukban sem fordulnak el a sporttól, és egészségesen élnek majd.

mm.

 

Jelentkezni a már működő csoportok edzőinél, az említett iskolákban, valamint a szakosztályvezető e-mail címén (beaksarkanyrita@gmail.com) lehet.