Jubileumot_unnepel_a_FEGE

Jubileumot ünnepel a FEGE

Ünnepi koncertet ad a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes, vagyis a FEGE október 17-én este 6 órától a MOM Kulturális Központban. Ezen alkalom lesz visszaemlékezni a megalakulás óta eltelt huszonöt év legszebb és legszomorúbb pillanataira, s beszélgetni mindarról, ami összetartotta a kis közösséget negyed évszázadon át.

A rendszerváltozás után új szelek fújtak az országban. Az Apor Vilmos téri Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János-templom néhány zeneszerető fiatalja is szívesen kezdett valami újba: a liturgikus zene gazdagításába. A megszokott és elmaradhatatlan orgona, persze, nem ment nyugdíjba, de olyan hangszerek szólaltak meg a szertartások alatt, amik korábban nem. Először gitárok, aztán vonósok, fúvósok, ütősök is.
Akkortájt ez nem volt egyedülálló, hiszen a katolikus templomokban több helyen énekeltek gitárkísérettel. Kicsit gúnyosan, de találóan beatmisének nevezték az ilyen alkalmakat, amik különösen a fiatalok körében örvendtek nagy népszerűségnek.
A hegyvidéki kis csapat munkáját elkerülte a divathullámokra jellemző kiégés és a menetrendszerű érdektelenség, a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes, azaz a FEGE azóta is működik. Eleinte csak a máshol hallott dalokat játszották, aztán azokhoz új szólók és kíséretek készültek, majd néhány év után megszülettek az első saját szerzemények, amikből egy tucatnyi lemezre is került.
A zenélés mellett a közösség életét a nyári táborok, különböző fellépések, jótékonysági koncertek és áhítatok színesítették, és ahogy a jó hangulatú társaságokban történni szokott, több életre szóló kapcsolat szövődött a tagok között. Az évek peregtek, a zenészek cserélődtek, de a lényeg megmaradt – és a mai fiatalokat látva nincs is veszélyben. Az együttes nem lett messze földön híres, az általa végzett állhatatos szolgálat mégis nagyon fontos. Ezt legjobban Györgydeák Márton plébános atya tudja, aki már húsz éve szem- és fültanúja a gitárosok tevékenységének.
A MOM Kulturális Központban október 17-én este 6 órakor kezdődő jubileumi FEGE-koncerten az atya mellett Pokorni Zoltán polgármester is köszönti az együttest, hiszen huszonöt évnyi sikeres múlt már nemcsak a szűkebb közösség, hanem az egész Hegyvidék számára büszkeségre ad okot. Ha pedig valaki épp az ünnepi előadást hallva kap kedvet a zenéléshez, bátran jelentkezhet, hiszen a FEGE szívesen fogadja a lelkes zenészeket és kórustagokat.

(Barta)