Nyomelemek_vitaminok_asvanyi_anyagok

Nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok

A nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok jelenléte elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. Ha mennyiségük csökken, hiányállapotok, valamint betegségek jelentkezhetnek – derült ki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem szeptemberi előadásán.

A nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt kialakuló betegségekre hívta fel a figyelmet az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásán dr. Szolnoki Lajos. A háziorvos-természetgyógyász elmondta, hogy nyomelemeknek nevezzük azokat az anyagokat, amiknek a részaránya az emberi szervezetben 1 kilogrammonként 100 mg alatt van.
Fontos nyomelem a cink: hiánya a növekedés visszamaradását, étvágytalanságot, lassú sebgyógyulást, késői nemi érést okozhat. Nagyobb mennyiségben tartalmazzák a húsok (különösen a vörös húsok), a kagyló, a tengeri halak és a hüvelyesek. Érdemes megjegyezni, hogy jelentős cinkveszteséggel jár a száraz borsó és a bab áztatása, hacsak nem használjuk fel az áztató vizet, ahogyan a gabonák őrlésekor is ehhez hasonló folyamat játszódik le.
A fogszuvasodás elkerüléséhez elengedhetetlen a belsőségekben, a tengeri halakban, a teában és a zselatinban található flour, viszont ha ebből túl sokat juttatunk be szervezetünkbe, az a fogak elszíneződését okozhatja. Szolnoki Lajos mindenkinek ajánlja a jódozott só fogyasztását, a jód hiánya miatt ugyanis pajzsmirigy-megnagyobbodás (golyva) alakulhat ki.
Nélkülözhetetlen a csontépítéshez a mangán, ennek hiánya ízületi fájdalmakhoz, megnagyobbodott nyirokcsomókhoz vezethet. Nagy levelű zöldségek, szárított gyümölcsök, finomított gabonafélék és mandula fogyasztásával pótolható.
Gyorsuló szívritmus, szapora légzés, szürkületi vakság, ingerlékenység lehet a jele a molibdén hiányának, amelyet a tejtermékek, a gabonafélék, a bab tartalmaznak. Ha kevés a szervezetben a nikkel, vérképzési zavarok léphetnek fel, valamint megbomlik a májban a vas, réz és cink egyensúlya. Hogy ez ne történjék meg, együnk száraz borsót, babot, diót, csokoládét és teljes kiőrlésű gabonát!
Vérszegénységhez, a körmök torzulásához, nyelési nehézségekhez vezet a vashiány, aminek egyik jellegzetes megnyilvánulása a fáradékonyság. Lényeges, hogy a terhesség alatt a megszokottnál nagyobb mennyiségű vasra van szükség, amelyet marhahús, vese, máj, kagyló, szója, barack fogyasztásával lehet a legegyszerűbben bevinni a szervezetbe. Léteznek toxikus nyomelemek is, ilyen a többi között a higany, ami a tengeri halakban található meg nagyobb mennyiségben.
Szolnoki Lajos hangsúlyozta: bár a nyomelemek hiánya nem kívánatos állapot, túladagolásuk halált okozhat. Ezért rendkívül gondosan kell eljárni a diagnózis felállítása és az alkalmazott terápia során.
Az ásványi anyagok közül az alacsony káliumszint ingerültséget, gyengeséget, aluszékonyságot, hányingert, irracionális viselkedést és szívműködési zavarokat válthat ki, ezért ajánlott minél több gyümölcsöt (főleg banánt, sárgadinnyét), aszalt szilvát, mazsolát, tejtermékeket (joghurtot), sovány húsokat, narancslét és burgonyát fogyasztani. Vigyázni kell a has- és vizelethajtókkal, ezek ugyanis gyorsítják a kálium kiürülését!
Gyerekeknél angolkórhoz, felnőtteknél csontritkuláshoz vezethet a kalcium alacsony szintje, amit a tejek és tejtermékek, száraz borsó, bab, hús, hal, valamint a legtöbb zöld levelű zöldség bevitelével ellensúlyozhatunk. Nem szabad azonban túlzásba vinni, ugyanis a túl sok kalcium megakadályozza a vas és a cink felszívódását, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. Angolkórszerű tünetek jelentkezhetnek a foszforhiány miatt, ezt egyebek mellett a tejtermékek, a tojás és a hüvelyesek fogyasztásával lehet megelőzni.
Ami a vitaminokat illeti, dr. Szolnoki Lajos kiemelte a májban, tojásban, tejben és tejtermékekben, valamint a zöld és sárga főzelékekben, sárga gyümölcsökben megtalálható A-vitamint, az erős antioxidáns, szívvédő és a gyulladásokat gátló C-vitamint (ebből napi 500-1000 mg a napi szükséglet) és a csontépítést ösztönző D-vitamint, ami a szardíniában, a tonhalban és a tejtermékekben is fellelhető.
Szintén létfontosságúak az oxigénszállítást fokozó E-vitamin (búzacsíra, spenót, tojás), valamint a számos élettani folyamatban részt vevő B-vitaminok (rizs, tej, máj, húsok, hüvelyesek, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek). Kevésbé közismert az F-vitamin, pedig segíti a telített zsírok elégetését, akadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakon – hiányában akne, ekcéma alakulhat ki. Szintén ügyelni kell a kiváltképpen a hüvelyesekben és az élesztőben előforduló G-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére, hiszen ez a vitamin az oxidatív folyamatokban és a méregtelenítésben is részt vesz.

sm.