Posztomusz_diszpolgari_cim2

Posztumusz díszpolgári cím Simándy József operaénekesnek

Simándy József operaénekes hangja és alakja a ma élő nemzedékek tudatában elválaszthatatlanul forrt össze Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével. A Hegyvidéki Önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott a művésznek – a kitüntetést a tenorista özvegye, Simándy Józsefné Hegedűs Judit vette át Pokorni Zoltán polgármestertől.

„Hazám, hazám, te mindenem! Tudom, hogy mindenem neked köszönhetem...” – hallhattuk oly sokszor a Bánk bán sorait Simándy József előadásában, aki nemcsak emlékezetes szerepében, hanem egész életével a szülőhaza iránti kötődés fontosságát példázta. A MOM Kulturális Központban rendezett posztumusz díszpolgáravatón Szőnyi Erzsébet zeneszerző is felidézte laudációjában, hogy a külföldre gyakran hívott tenoristát hiába próbálta marasztalni több neves európai operaház, számára az jelentette az igazi örömet, ha az itthoni közönségnek énekelhetett. „Ő a huszadik századi magyar kultúrtörténet ikonikus alakja, aki egy adott korban csodálatos hangjával hallgatók ezreinek érzelmeit fejezte ki” – mondta a zeneszerző, aki szerint a Kossuth-díjas Simándy József egész művészi pályáján a csúcson volt.
„Életműve cáfolja azt a régi mondást, miszerint senki sem lehet próféta a saját hazájában” – fogalmazott az ünnepségen Pokorni Zoltán, s megjegyezte: jól mutatja a kerületünkben élt operaénekes iránti szeretetet, elkötelezettséget, hogy nagyon sokan eljöttek a díszpolgáravatóra. A polgármester úgy érzi, régi adósságot törlesztett az önkormányzat a díszpolgári cím adományozásával. Mint mondta, Simándy József emléke, hangja összeköt bennünket, „művészetének erejével magunkból formálunk valamivel többet, s tudunk közösséggé válni általa”.
Pokorni Zoltán a posztumusz kitüntetést Simándy József özvegyének adta át. Simándy Józsefné Hegedűs Judit felelevenítette, hogy 1963-ban költöztek be Mártonhegyi úti házukba, ahol harmincnégy évig éltek együtt. Férje 1997-ben hunyt el; halála után két évvel a Hegyvidéki Önkormányzat emléktáblát helyezett el a ház falán, a táblaavatáson Áder János is beszédet mondott.Posztomusz_diszpolgari_cim1Simándy Józsefné kiemelte, hogy férje emlékét országszerte gondosan ápolják. Szülővárosában, Kistarcsán, valamint Balatongyörökön, ahol a nyarait töltötte, díszpolgárrá avatták, és egy-egy szobrot is állítottak a tiszteletére. A Magyar Állami Operaház szintén figyelmet fordít Simándy József életművére, jövőre programsorozatot szerveznek születése 100. évfordulója alkalmából.
A díjátadón fellépett Kálnay Zsófia, a 2013-as Nemzetközi Simándy József Énekverseny győztese, a Pannonia Sacra iskola énekkara, valamint a felső-krisztinavárosi plébánia kórusa, amelyben Simándy József kisebbik lányának hat gyermeke is énekel. A műsort követően kis emlékkiállítást tekinthetett meg a közönség a MOM-ban, abban a teremben, amely 2011 óta a feledhetetlen tenorista nevét viseli.

z.