Svabhegyi_unnepnapok_szolovel_es_sorrel

Svábhegyi ünnepnapok szőlővel és sörrel

A szüreti mulatság mellett terményünnepet és sördélutánt is rendeztek a svábok az elmúlt hetekben. Ezek szervezésében részt vettek a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület vezetői, Kövesdiné Martin Nóra és Meskó Gyula, valamint Herczeg Józsefné, a Jókai Klub igazgatója is.
A terményünnep az Istenhegyi Szent László Plébániatemplomban kezdődött, az összegyűltek szentmise keretében adtak hálát az ez évi termésért. Kocsis István plébános megáldotta az oltár elé helyezett terményeket, gyümölcsöket és a templom előtti téren a frissen sült kenyereket. Az ünnepség a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola kisiskolásainak táncával, majd a szülők néptánccsoportjának fellépésével folytatódott. A felállított asztaloknál frissen sült kenyeret, frissen préselt mustot, szőlőt kínáltak a résztvevőknek, majd a gyerekek a szállást kérő róka történetén derülhettek a Kalamajka Bábszínház előadásán.Svabhegyi_unnepnapok_szolovel_es_sorrel2„Egyesületünk két éve alakult – mesélte Kövesdiné Martin Nóra. – Nem sokkal ezt követően minket választottak meg a kerületi német önkormányzat tagjaivá. Alapgondolatunk a múlt tisztelete, a hagyományok ápolása és továbbadása a következő nemzedéknek.”
Fonti Krisztina alpolgármester is ott volt a Diana parkban rendezett ünnepségen. „Nagyon fontos minden alkalom, ami a tradíciók ápolását szolgálja – hangsúlyozta. – A német nemzetiségi önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület sokat tesz a hagyományok felelevenítéséért, újjáélesztéséért. Minden ilyen kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy élvezzük az együttlétet, érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk.”
A Lívia-villabeli sördélután természetesen a kulináris élvezetekről szólt. A kolbászt és a pecsenyét Molnár József hentesbolt-tulajdonos sütötte. A kérdésre, hogy mi a sváb kolbász titka, ezt felelte: „Juhbélbe töltjük, nincs benne pirospaprika, viszont kerül bele zeller, petrezselyem, majoránna és kicsit kevesebb fokhagyma, mint a magyaros kolbászba.”
Boros Gábor, akinek sörözője van, négyféle kézműves sörével kényeztette a közönséget. A Bakancslistával, a Távoli galaxissal (ami 2014-ben elnyerte a legkedveltebb sör címet), továbbá a mézes-gyömbéressel és a legkülönlegesebbel: egy füstös barna sörrel, a Piromániával, amihez bükkfával füstölt ötféle malátát adnak hozzá.Svabhegyi_unnepnapok_szolovel_es_sorrel3„Jól megy a csöppentős kenyérhez” – mondta Boros Gábor. A szóban forgó kenyérfajtára hirtelen sült szalonna és mangalicából, vadhúsból készült szalámi zsírját csöpögtetik, majd a sültekkel együtt zöldségeket és savanyú káposztát halmoznak rá.
A „gyomortöltelékek” mellett a Budakeszi Dalárda is nagy tetszést aratott a sördélutánon. A kar és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület között szinte családias a viszony, Meskó Gyula is énekel a kórusban. A folyamatos jó hangulatról pedig a budaörsi Friedrich Kapelle gondoskodott, amely korábban játszott már a Batyus bálon, fellépett a Svábhegyi Pünkösdi Búcsúban, és a sördélutánra is örömmel jött zenélni.

B. A.