Diakolimpia

Diákolimpia: mindenki egyenlő esélyekkel indul

Öt csapatsportág – kosárlabda, röplabda, floorball, labdarúgás, kidobós – mellett atlétikai váltóbajnokság, összetett bajnokság, pályabajnokság és mezei futóverseny, valamint úszás, torna, sakk, túra és az elmaradhatatlan szellemi olimpia szerepel a hegyvidéki diákolimpia idei versenynaptárában. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. által szervezett egész éves sorozat illeszkedik a budapesti diákolimpia eseményeihez, de nem csupán ezen, hanem további hat kiemelt önkormányzati sportprogramon is várják a gyerekeket. A szervezők a kerületi testnevelőkkel egyetértésben alakították ki a végleges menetrendet.
A diákolimpián továbbra is a részvétel a fontos, az, hogy a fiatalok is megtapasztalhassák a versengés örömét. Éppen ezért a legtöbb versenyt és bajnokságot zárt rendszerben, azaz igazolt játékosok nélkül rendezik meg, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget. Mivel az a cél, hogy minél többen nevezzenek, a technikai jellegű csapatsportágakat kivéve a kiírás valamennyi korcsoport számára lehetővé teszi az indulást a saját korosztályában.
Az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat által működtetett oktatási intézmények mellett az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, a Budai Középiskola, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium, a Lauder iskola és a Budapesti Német Iskola tanulói is elindulnak a hegyvidéki diákolimpián. Az év végi értékelés is tükrözi majd a versengés szellemiségét: a végső sorrendbe az elért helyezések mellett beleszámít az is, hogy az adott iskolából mennyi tanuló vesz részt az egyes versenyeken.
Újdonság a 2015–16-os tanévben első alkalommal kiírt és a kerületi diákok számára meghirdetett „Fotózd le a sportolót” pályázat. A beküldött munkákból később kiállítás nyílik.

sm.