Elkeszult_a_Nemetvolgyi_uti_korforgalom

Elkészült a Németvölgyi úti körforgalom

Befejeződött a körforgalom-építés a Németvölgyi út, a Stromfeld Aurél út és a Pagony utca találkozásánál. A kerület Facebook-oldalán meghirdetett szavazás eredményeképpen a körforgalom közepét virágokkal és cserjékkel díszítették.

„Évek óta rendszeresek voltak a dugók a Németvölgyi út és a Stromfeld Aurél út találkozásánál a lámpás forgalomszabályozás miatt, ezért kezdeményeztük a fővárosnál, hogy építse át körforgalommá a csomópontot” – indokolta a beruházás szükségességét Pokorni Zoltán polgármester, aki Szűcs Pannival, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatójával és Zsiga Györggyel, a COLAS ÚT Építőipari Zrt. vezérigazgatójával közösen az ünnepélyes átadás alkalmával virágokat ültetett a Németvölgyi út–Stromfeld Aurél út–Pagony utca találkozásánál megépült körforgalom közepére.
A polgármester elmondta, hogy a kerület készíttette el az átépítés terveit, és azokat ingyenesen bocsátotta a főváros rendelkezésére. Az új kereszteződés biztonságosabb, hiszen az autókat minden irányból lassításra kényszeríti, ugyanakkor folyamatos közlekedést tesz lehetővé, ezáltal pedig radikálisan csökkenti a torlódásokat. A dugók mérséklése pedig – tette hozzá – nagyban hozzájárul a környezeti ártalmak csökkentéséhez, a levegőminőség javításához.
Az átépítés során a körforgalom járművek által nem használható, középső részén zöld felületet alakítottak ki, a szélén kiskockakő burkolatú vezetősávval, amit egy 15 centiméter magas kiemelt szegély választ el a járművek által járható gyűrűtől. Az út nagykockakő és aszfaltburkolatot kapott, a körforgalomba belépő és az abból kilépő járműveket terelőszigetekkel választották el. A beruházás által érintett útszakaszokon átépültek a kapubehajtók és a járdák, amelyeket a lakókörnyezetbe illő térkővel burkoltak.
Új, öntözőrendszerrel ellátott zöld felületek is létrejöttek az átalakítás során, a körforgalom közepén található dísznövények pedig egyedi megvilágítást kaptak. A kör közepére ültetendő növényekről korábban szavazást hirdettek a XII. kerület Facebook-oldalán: a Hegyvidéken élők voksai alapján a legkülső sávban füvet, a középső körgyűrűben virágokat, míg középen cserjéket telepítettek.
A körforgalom és környezetének építése a fővárosi önkormányzat finanszírozásában, a BKK szakmai részvételével és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével valósult meg nettó 130 millió forint értékben. Az átalakítás terveit Szálka Miklós, a Pro Urbe Kft. vezető tervezője készítette.
A körforgalmú csomópontok a nyolcvanas évekre teljesen eltűntek Budapest utcáiról, a legtöbb esetben jelzőlámpa vette át a helyüket. Azóta viszont bebizonyosodott, hogy a körforgalom számos esetben lényegesen kedvezőbb és biztonságosabb csomóponti megoldás, hiszen minden beérkező járművet lelassít, így kizárja a nagy sebességű ütközések lehetőségét, ugyanakkor egyszerű, áttekinthető, és minden irányban forgalmi kapcsolatot biztosít, különösen ott, ahol négynél több irányból érkeznek a járművek.

sz.