Halazs_Judit

Ha Gesztenye napok, akkor Halász Judit!

A legkisebbek legnagyobb öröme, hogy elképzelhetetlen a Gesztenye napok Halász Judit koncertje nélkül. A kerületben élő, ide ezer szállal kötődő művésznőt személyes ismerősükként szeretik a hegyvidéki gyerekek, akik ki nem hagynák egyetlen koncertjét sem. Vasárnap délelőtt vele kezdődik a mulatság.

Kezdődhet a mulatság a címe Halász Judit legújabb albumának. „A családi ünnepeket vesszük sorra, ami nem volt nehéz feladat – meséli nekünk. – Hiszen ünnep az első iskolában töltött nap, az anyák napja, a karácsony, a névnap, a születésnap – még az állatoké, a kutyáké és macskáké is –, aztán az esküvő. Eredetileg úgy terveztük, hogy a lemez az anyák napi dallal indul, de roppant tanulságos volt számomra, hogy amikor meghallgattattuk a gyerekekkel a számokat, egyöntetűen az esküvőről szólóhoz ragaszkodtak. Természetesen ezt is eléneklem a Gesztenye napokon, és még néhányat az újakból, de nem maradhatnak el a régebbi nagy kedvencek sem.”
Az új albumon tizennégy jókedvű, szerethető dal hallható. „A szerzőgárda jobbára a régi, de egy nagyon kedves vígszínházbeli kollégám, Fesztbaum Béla is írt nekem két számot – mondja az énekesnő. – A hangszerelés pedig Tóth Zoltánt, a Republic volt szólógitárosát dicséri, aki Cipő dalait is gondozta.”
Aki járt már Halász Judit koncertjén, tudhatja, most is több lesz a gyerek a színpad előtt, mint ahány fűszál van a Gesztenyés kertben. Az apróságok még alig látszanak ki a földből, de mindig hatalmas ovációval köszöntik a színész-énekesnőt, és boldogan énekelnek vele együtt. A legkisebbeknek talán még újdonság lesz, a nagyobbacskák pedig vélhetően ezúttal is örömmel fogadják, hogy Bóbita nemcsak a pódiumon, de a füvön is táncra perdül, ismét megérkezik a Helikoffer, átrepülünk vele a Spenót-tengeren, hogy felkeressük a Pa-Pandát, s ha szerencsénk van, a szitakötő, Zuzogó Zizegő is megjelenik, s hátán tovarepülve megtalálhatjuk Micimackót és Malackát…
Halász Judit szinte pályája kezdetétől a Vígszínház tagja, olyan színészóriások partnere lehetett, mint – mások mellett – Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal vagy Bulla Elma. Közel negyven filmben szerepelt, számtalan tévéjátékban láthattuk.
Lemezt készített Ikrek hava címmel Radnóti Miklós verseiből, más albumain mesét mondott, de a legnagyobb sikert azzal aratta, amivel tulajdonképpen műfajt teremtett. Magyar költők verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjai (Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Bódi László, Anti Tamás „Fodo” Födő Sándor és mások) megzenésítésében – gyerekeknek. Ezekből a korongjaiból több mint másfélmillió kelt el. Ezért a Hungaroton számos aranylemez után gyémántlemezt adományozott számára.
Emellett a kicsik megválasztották (Magyarországon elsőként) a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának, amit az elsők között II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapott. A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagja lett a „Halhatatlanok társulatának”.
A magyar állam Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, Érdemes művész kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével jutalmazta munkásságát. A szakma Páger-díjjal, Bilicsi-díjjal, két alkalommal Ajtay-díjjal, valamint Erzsébet-díjjal tüntette ki. Két civil alapítvány is megtisztelte elismerésével, a kecskeméti Európa Jövője Egyesület Európa Gyermekeinek Jövőjéért díjban, a móri Aphelandra alapítvány „a humanizmus eszméjét megvalósító alakításaiért és az emberi kapcsolatokat ápoló gyönyörű dalaiért” Aphelandra-díjban részesítette.
Méltán büszke arra is Halász Judit, hogy gimnazista korában, első osztályú minősítésű lovasként, tagja volt a magyar ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. Nagy barátja a lovaknak, kutyáknak – és ez is visszacseng jól ismert dalaiban.