Ovodasok_is_elkezdhetik

HSE – ritmikus gimnasztika - Óvodások is elkezdhetik

Másfél évtizede működik a Hegyvidék Sportegyesület önálló ritmikus gimnasztika (rg) szakosztálya, amely versenyzőkkel és amatőrökkel egyaránt foglalkozik. Erről is beszélgettünk Mochlár Emese szakosztályvezetővel, aki elárulta, miért érdemes már óvodáskorban elsajátítani az rg alapjait.

Talán nem mindenki tudja: pontosan mit takar a ritmikus gimnasztika (rg) megnevezés?

– Ha nagyon röviden kell megfogalmazni, akkor a ritmikus gimnasztika olyan zenére bemutatott torna, amiben kézi szereket, buzogányt, karikát és szalagot is használunk. A közvélekedéssel ellentétben nem kizárólag versenysport, hanem olyan összetett mozgásforma, ami az amatőröknek is kifejezetten ajánlott.

Mikor alakult meg az rg-szakosztály, és mióta tartozik a Hegyvidék SE kötelékébe?

– Jogos a kérdés, hiszen a két időpont nem fedi egymást! Egyesületi keretek között 1998-ban kezdtünk el foglalkozni a ritmikus gimnasztikával a Testnevelési Egyetem Sport Egyesület égisze alatt. Két évvel később csatlakoztunk a Hegyvidék Sportegyesülethez, tizenöt-húsz lelkes kislánnyal indítottuk el az önálló szakosztályt.

Az amatőr- vagy a versenysportot helyezik inkább előtérbe?

– Nem húztunk éles határvonalat, éppen ezért a versenyezni akarókkal és az rg-t elsősorban szabadidős tevékenységnek tekintőkkel is szívesen foglalkozunk. Egyébként is, először majdnem minden kislány tanfolyami keretek között kezd el ismerkedni az rg-vel, ezt követően kerülnek az egyesület versenyzői csoportjaiba.

Jelenleg hányan sportolnak versenyszerűen, és milyen eredményeket érnek el?

– A Hegyvidék SE szakosztályában negyvenöt-ötven igazolt sportoló tornázik, ők korosztályos és felnőttversenyeken indulnak, egyéni, illetve együttes kéziszer-csapatversenyben méretik meg magukat. Ott vannak a korosztályok legjobbjai között, többen válogatottak. A már igazolt versenyzőkön kívül az előkészítő versenyzői, valamint a tanfolyami csoportok tagjai teszik teljessé a szakosztály létszámát.

Milyen előnyei vannak a sportágnak, miért érdemes ritmikus gimnasztikázni az amatőröknek?

– Az rg-t sok óvodás kislány kipróbálja, a sportág népszerű a szülők körében. A gyerekek a kezdetektől zenére tornáznak, ami nagyon tetszik nekik, lelkesen járnak az órákra. A gyakorlatok fejlesztik a hajlékonyságot, támogatják az egészséges testi fejlődést, javítják a tartást, megtanítanak a harmonikus mozgásra. Egyáltalán nem túlzás, hogy az rg megszépíti a testet, jót tesz a szellemnek, olyan képességekkel ruházza fel a gyerekeket, amiknek egész életük során hasznát vehetik úgy a tanulásban, mint más sportágak űzésekor.

Azt szokták mondani, tervek nélkül nincsenek sikerek: hogyan képzeli el a szakosztály következő éveit, mit szeretnének elérni?

– Tavaly az országos ranglistán az előkelő harmadik helyen végzett a Hegyvidék SE, ezt a pozíciót mindenképpen szeretnénk megtartani. Ehhez, továbbá az előrelépéshez – hiszen erről sem mondunk le – még jobb körülményeket kell biztosítani sportolóink számára! Csak így lehet elérni, hogy eredményesen szerepeljenek a bajnoki versenyrendszerben és a Magyar Kupában.

Hol és mikor tartják az edzéseket?

– Tanfolyamainkra főleg az óvodáskorú gyerekek járnak, számukra heti kétszer egy órában tartunk foglalkozásokat, megismerkedhetnek a sportág alapjaival. Az óráknak hétfőn és csütörtökön 17.00–18.00 óráig a MOM Kulturális Központ, hétfőn 17.30–18.30-ig és szerdán egy órával korábban a tizenegyedik kerületi Sport 11 ad otthont. A tanfolyamokról a tehetséges tornászok továbbléphetnek a versenyzői csoportokba. A magasabb szintű edzéseket egyelőre szintén a tizenegyedik kerületben szervezzük, ugyanakkor keressük a lehetőségét, hogyan tudnánk hegyvidéki létesítményekben is helyhez jutni. Erre nemrégiben ígéretet kaptunk a HSE új elnökétől, így remélhetőleg hamarosan itt készülhetnek versenyzőink.

(-os)